To už občané nevydrželi. U „klece s Babišem“ se dost naštvali

12.09.2022 11:52 | Reportáž

Začátek ostře sledovaného soudního procesu v kauze Čapí hnízdo přinesl i nečekaný „vedlejší“ produkt. Vlnu odporu a kritiky vůči Milionu chvilek pro demokracii. Aktivisté totiž přímo před soudní budovu přistavili vůz v podobě vězeňské cely, ve které byl figurant s maskou Andreje Babiše a nápis „vězeňská kancelář prezidenta Babiše“. Tím si však chvilkaři naštvali i vlastní politické obhájce a řadu kolemjdoucích občanů. ParlamentníListy.cz byly u toho.

To už občané nevydrželi. U „klece s Babišem“ se dost naštvali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí Milion chvilek uspořádalo demonstraci před soudní budovou, kde se koná soud s Andrejem Babišem

Zatímco v budově pražského městského soudu na rohu Karlova náměstí začínalo líčení v kauze Čapí hnízdo s bývalým premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, jen pár metrů od hlavního vchodu do soudní budovy se konal happening aktivistů z Milionu chvilek pro demokracii, kteří na místo podle vlastních slov dorazili kvůli „obraně demokracie“.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Se svým nápadem však tvrdě narazili. Obranu demokracie před nezávislým soudem totiž zpodobnili do pomyslné Babišovy vězeňské cely s tím, zda bude „prezident Babiš“ úřadovat místo z Pražského hradu z vězení. Kolemjdoucí reagovali různě, naše redakce zaslechla i ostřejší reakce.

„Vy jste totální šílenci, běžte se léčit! Stojí před soudem? Stojí! Tak nechte soudce dělat svou práci,“ pronesla procházející žena ve středních letech, když procházela po chodníku kolem chvilkařů.

O chvíli později se u „klece“ zastavil další z Pražanů. Sledoval naaranžovanou celu, kroutil hlavou a zprvu pronesl něco o lidových soudech. Několik aktivistů stojících vedle muže zahlédlo a začalo se smát. „Přistavit sem na demonstraci klec jako vězeňskou celu a dávat najevo, že musí být odsouzen a zavřen, co to má vůbec znamenat?“ vzkázal jim muž a pokračoval dál.

Mezi tím se u demonstrantů zastavilo několik dalších občanů, kteří se příliš neprojevovali, zda s touto formou projevu souhlasí, ale zastavili se a scénu s vězeňskou celu si fotili spíš jako atrakci. 

Do doby, než začali chvilkaři pomalu scénu balit, zahlédl reportér PL jednoho výrazně kritického kolemjdoucího. Ten se příliš nezastavoval, ale při pohledu na „klec“ si nenechal svůj názor pro sebe. „Co to tady dělají, panebože, to je jak za komunistů, kdy se vyzývalo k popravě Horákové, aby nepodkopávala lidovou demokracii. Hrůza! Milion chvilek totality,“ rozkřikl muž s aktovkou a vydal se do Myslíkovy ulice. 

Akce Milionu chvilek pro demokracii sklidila kritiku i veřejných osobností nebo novinářů, kteří rozhodně Andreji Babišovi nefandí. „Ta klec venku je naprosto nevkusná,“ napsal redaktor Deníku N Lukáš Prchal. 

„Tohle by měli chvilkaři odvézt hodně daleko od soudní síně, dokud je to na kolečkách,“ napsal na twitteru novinář a spisovatel Ondřej Neff. 

Ani komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, který často Babiše kritizuje, nenašel pro zpodobnění protestu pochopení. „Být vámi, tak bych tu klec rychle zase odvezl. Pokud to tedy celé nemyslíte jako lekci občanské nauky pro děti, co se před soudní budovou opravdu nemá dělat, protože tlačit soud k odsuzujícímu rozsudku je přinejmenším nevkusné,“ uvedl na twitteru Honzejk v reakci na fotku u profilu Milionu chvilek.

Podobně se k věci postavil i novinář Seznamu Václav Dolejší. „Chvilkaři s pojízdnou vězeňskou celou před soudem s Babišem – chybí už jen výzvy: Popravte ho!“ napsal Dolejší. 

Tvrdého odsouzení své akce se Milion chvilek pro demokracii dočkal dokonce i u ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který vyzval soudce, aby se nenechali „lidovými soudy“ ovlivnit. 

„Dnešní ‚demonstrace‘ před soudem vypovídá málo o Andreji Babišovi, avšak mnohé o jejích organizátorech. I politik má právo na nerušené soudní řízení. Vážení soudci, suďte prosím podle zákonné, nikoli ‚lidové‘ či internetové spravedlnosti!“ uvedl Pavel Blažek.

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…