Tunel. Kauza Hlubuček číslo 2. SPOLU odpálilo bombu a nenechá to být

24.08.2022 13:11 | Reportáž

Další tunel spojený se jménem Hlubuček a podporou Čižinského a Pirátů? Kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda s Hanou Marvanovou představili objev podivného prodeje pozemků v pražských Lysolajích. „Je to Dozimetr 2,” uvedl Svoboda. Hlavnímu městu prý vznikla škoda kolem 100 milionů korun. Marvanová bude na příštím zastupitelstvu požadovat, aby Praha coby poškozená strana podala trestní oznámení.

Tunel. Kauza Hlubuček číslo 2. SPOLU odpálilo bombu a nenechá to být
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Svoboda a Hana Marvanová

Bývalý náměstek primátora a exstarosta městské části Praha-Lysolaje Petr Hlubuček stále pobývá ve vazbě. Důvodem je vyšetřování známé kauzy Dozimetr, kde měli kriminalisté odkrýt organizovanou zločineckou skupinu rozkrádající pražský dopravní podnik. 

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Mezitím světlo světa spatřilo další podezření, které souvisí s jeho politickou činností. Pražská ODS ústy svého kandidáta na primátora Bohuslava Svobody na mimořádné tiskové konferenci ve středu představila závažné informace a podezření z machinace s městskými pozemky a možné finanční škody ve výši 100 milionů korun. Za vším nemá stát opět nikdo jiný než už vazebně stíhaný Petr Hlubuček.

O co jde? Celý příběh podle současné radní a kandidátky SPOLU do pražského zastupitelstva Hany Marvanové začíná minimálně v roce 2012, kdy se Hlubuček ještě coby pouhý starosta pražských Lysolají snaží získat od magistrátu pro městskou část desítky hektarů pozemků a slibuje, že v místě jeho městská část vybuduje domov pro seniory a další vybavení sociálního rázu.

Podle Svobody a Marvanové nakonec tehdejší vedení metropole starostovi Hlubučkovi vyhovělo, ale pozemky převedlo Lysolajím s podmínkou, že je nesmí prodat a musí být použity k avizovanému účelu. K žádnému budování domova pro seniory ale nedošlo. Místo toho se prý vyčkávalo, až po volbách dojde ke změně ve vedení pražského magistrátu. K tomu nakonec došlo a Hlubuček si prý měl prolobbovat, že Praha umožnila hlasováním v zastupitelstvu Lysolajím část těchto pozemků prodat soukromému investorovi a jak Marvanová podotkla, k tomu nakonec došlo značně pod cenou. 

Podle tvrzení Svobody a Marvanové pro umožnění prodeje v zastupitelstvu tehdy zvedlo ruku i hnutí Praha sobě s Janem Čižinským, a rovněž Piráti, kteří tenkrát byli v opozici. „Jak mohli něco takového podpořit, kdy Praha pozemky poskytla jen kvůli tomu, že tam měl vyrůst domov pro seniory?” ptala se Marvanová. Oba politici pak případ označují jako Dozimetr 2.

Do případu měly být zapleteny i firmy, které v minulosti sponzorovaly hnutí STAN a dar Starostům poskytly prý i poté, co Hlubuček tři čtvrtiny od magistrátu získaného pozemku rozprodal. Stejná firma, BPD Partners a.s., má o další dva roky později věnovat milion korun i na předvolební kampaně Čižinského hnutí Praha sobě, které na zastupitelstvu zvedlo ruku pro umožnění původně zakázaného prodeje pozemků, kde měl být vybudován dům pro seniory. 

„Je paradoxní, že ti, kteří na magistrátu nejvíce verbálně bojovali s korupcí, jsou součástí celku, kterému já říkám noví šíbři. Je to skupina, která peníze nás všech používá pro sebe. Město se musí bránit. Proto budu na dalším zastupitelstvu požadovat, abychom přijali usnesení, kterým bude radní Hana Kordová Marvanová ve spolupráci s odborem právní podpory MHMP zmocněna připravit nejen příslušná trestní oznámení, ale i podnět na kontrolní výbor, který by si měl pozvat aktéry, kteří tyto prodeje umožnili a odsouhlasili. Je naší povinností tento podvod na Pražanech vyšetřit,” uvedl Bohuslav Svoboda. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…