„Maso nesmíme, to by nás novináři sjeli, kdybychom na Velký pátek jedli maso,“ glosoval Petr Bendl, ministr zemědělství pozvání na malou svačinku od šéfa místního masokombinátu, který v pátek navštívil. Těžko říct, jestli nakonec půst respektoval nebo ne. Poté, co novinářům popřál po prohlídce závodu a krátké tiskovce „požehnané Velikonoce“, šel diskutovat s Miroslavem Mahdalíkem, majitelem firmy Voma. Každopádně, pokud by mu v tom nebránilo přesvědčení, mohl by se do místních dobrot v klidu pustit. Tady by v potravinách nenarazil ani na technickou sůl, ani na zbytky kostí a další často používané náhražky. „Od některých výrobců lze jíst klobásu i na Velký pátek, protože tam žádné maso není. To, ale tady neplatí,“ potvrdil místní kvalitu výrobků Libor Lukáš, náměstek hejtmana pro Zlínský kraj za ODS, který ministra na jeho cestě po Kroměřížsku a Uherskobrodsku doprovázel.
Na dotace kašleme, co potřebujeme si zaplatíme sami
Ministr zemědělství si prošel veškeré provozy, zjistil, jak se vyrábí jejich výběrová šunka nebo Brodská sekaná. „Jde o rodinný podnik, který dvacet let podniká v potravinářství. Jejich práce je dokladem toho, že když se zaměstnání vykonává poctivě, najde na trhu místo. Když lidé znají svého řezníka, může být produkt i o pár korun dražší. Pokud se zákazníkům něco nelíbí, mohou si přímo u výrobce postěžovat. Tady zboží kvalitní je a proto se jim daří,“ nešetřil chválou Bendl na adresu firmy na výrobu masných a uzenářských produktů. Pracovníci společnosti si toho, že ministr zavítal právě do Uherského Brodu, vážili. Majitel ovšem poukázal i na to, že se při podnikání v klidu obejde i bez podpory státu. „My spoléháme spíš na sebe než na stát. Pokud dáváme žádost o nějakou dotaci, koupíme za dva miliony nějakou mašinu. Administrativa je ale tak náročná, že se nám to ani nevyplatí. Často radši evropské programy necháme být a koupíme si co potřebujeme sami,“ uvedl Miroslav Mahdalík, majitel společnosti Voma pro ParlamentníListy.cz.
Separát, tedy zbytky masa a kostí, obsahuje téměř pětina uzenin prodávaných na českém trhu. V uherskobrodské Vomě tvrdí, že u nich nic takového do masa nepřidávají. „Děláme výrobky bez separátů, bez soje a dalších produktů. V tomto se ukazuje, že kdyby chtěly ostatní masokombináty fungovat bez separátů, mohou. Jenže velké firmy jsou chudáci, protože na ně tlačí velké řetězce. Musí nabídnout nejnižší cenu, pak sypou do výrobků moučky a kdoví co. Naši lidé to pak jí a jsou z toho rakoviny tlustého střeva a další problémy,“ vysvětlil Mahdalík pro Parlamentnílisty.cz. „Nemáme žádné náměstky a ředitele. Ve firmě zaměstnávám rodinu. Zato máme přísný veterinární dozor,“ dodal.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Daniela Čunková