AOPK ČR: Ovečky se pasou, nálety dřevin mizí a vzácným druhům se daří. Díky spolupráci s hospodáři

24.06.2024 13:03 | Tisková zpráva

I po sedmi letech od skončení projektu LIFE+ Stepi Lounského středohoří pokračuje péče o zdejší cenné stepní vrchy.

AOPK ČR: Ovečky se pasou, nálety dřevin mizí a vzácným druhům se daří. Díky spolupráci s hospodáři
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Na více než 150 hektarech se pasou ovce a kozy, část pozemků se kosí buď ručně, nebo s využitím šetrné mechanizace, jsou vyřezávány nálety či se ručně vyhrabává stará tráva. Daří se tu proto vzácným druhům rostlin a živočichů, jako jsou třeba sysli, stepní trávy kavyly či pestrá škála motýlů. To vše je možné jen díky spolupráci s hospodáři.

„I po skončení projektu se daří krajinu udržovat. Už na začátku, tedy před více než deseti lety, jsme totiž vsadili na spolupráci s vlastníky a hospodáři. Někteří se tak sami přímo zapojili do prací, další vlastníci souhlasili s tím, aby se jejich pozemky – mnohdy pro hospodaření nelukrativní - šetrným způsobem využívaly. Díky dlouhodobé komunikaci se podařilo zajistit i následnou péči o ta nejcennější místa Lounského středohoří do dnešních dnů,“ konstatuje Vladimír Dolejský z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Díky projektu se na Rané daří vzácné trávě ovsíř stepní čedičový. Dokonce se rozšířila i na další místa v okolí. U nás roste jen v Českém středohoří a na vrchu Šibeničník u Mikulova, poprvé byla nalezena v roce 1902 právě na Rané.

Péče nepřináší profit pouze samotné přírodě, ale těží z ní i místní zemědělci, napomáhá lepšímu životnímu prostředí v okolí obcí a pestrá krajina je atraktivní pro návštěvníky. Projekt Stepi Lounského středohoří se zaměřil i na ně – tradicí se staly Slavnosti stepí, které AOPK ČR pořádá společně s obcí Raná už od roku 2012. Každoročně je navštíví tisíce návštěvníků.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…