AOPK ČR: Sražený vlk na dálnici D1 nedaleko Prahy

22.10.2024 22:03 | Tisková zpráva

Koncem minulého týdne bylo na dálnici D1 mezi 13 a 14. kilometrem nalezeno autem sražené zvíře, pravděpodobně vlk. O nálezu byla informována Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, její zoologové potvrdili, že se o vlka skutečně jedná. Kadaver dospělého samce bude převezen na pitvu, byly odebrány vzorky pro genetickou analýzu.

AOPK ČR: Sražený vlk na dálnici D1 nedaleko Prahy
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Dálnice v tomto úseku není dosud oplocená a vlk se ji pokusil přeběhnout v místě, kde jsou přerušená svodidla. Našli jsme tady i sraženou lišku. Právě na podobných místech dochází k pokusům o přebíhání a k srážkám živočichů s vozidly nejčastěji,“ popisuje Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Dálnice D1 je naše nejstarší dálnice, v době její výstavby v 70. - 80. letech minulého století nebyla prostupnosti krajiny pro volně žijící živočichy věnovaná žádná pozornost. Na dálnici tak existuje jen minimum míst (především mostů), kde ji zvířata mohou bezpečně překonat. Při jeji modernizaci byly v úseku, kde dálnice D1 prochází přes Českomoravskou vysočinu, vybudovány čtyři ekodukty. I když jsou intenzivně využívané, představuje D1 stále významnou bariéru.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 17433 lidí

„V krajině prošpikované silnicemi dochází kromě usmrcování velkého množství zvířat také k omezení jejich pohybu. Vznikají izolované populace, které spolu nemají žádný kontakt. Příkladem může být los evropský, jehož populace na jihu Čech se kvůli bariérám v krajině stala izolovanou a je patrně odsouzena k zániku. Víme, že i pro vlky představují dálnice při jejich pohybu krajinou zásadní problém. Pokud na ni narazí, často ji sledují třeba i desítky kilometrů než najdou místo, kde se rozhodnou ji překonat. Nejen, že takové srážky bývají fatální pro zvířata, ale jsou nebezpečné i pro řidiče,“ upřesňuje Václav Hlaváč.

Výsledky genetické analýzy sraženého vlka pomohou určit, zda se jedná o zvíře ze středoevropské nížinné, karpatské či alpské populace. Vlků na našem území postupně přibývá a snahou státní ochrany přírody je v rámci realizovaného Programu péče o vlka obecného získávat informace o jejich výskytu a disperzi.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

AOPK ČR: Sražený vlk na dálnici D1 nedaleko Prahy

22:03 AOPK ČR: Sražený vlk na dálnici D1 nedaleko Prahy

Koncem minulého týdne bylo na dálnici D1 mezi 13 a 14. kilometrem nalezeno autem sražené zvíře, prav…