APAS: Investice do prevence má smysl, její podcenění nás může stát násobně víc

24.09.2024 16:08 | Tisková zpráva

U povodní se jasně ukázalo, že investice do prevence má smysl a že její podcenění nás může stát násobně víc. U závislostí je třeba jednat stejně. Na zajištění prevence a léčby závislostí má vláda čas do středy, kdy se rozhodne o státním rozpočtu ČR na rok 2025.

APAS: Investice do prevence má smysl, její podcenění nás může stát násobně víc
Foto: APAS
Popisek: Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) - logo

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) upozorňuje, že ve středu má vláda rozhodnout o podobě státního rozpočtu na rok 2025, který bude předložen Poslanecké sněmovně. Podle adiktologů však v rozpočtu stále chybí přibližně 700 milionů korun, které koalice už dříve slíbila na zajištění prevence a léčby závislostí. Před dvěma týdny proto Asociace adresovala otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi, který má závislosti a rozpočet v této oblasti podle koaliční smlouvy na starost.

Na dopis však zatím nedostala žádnou odpověď. Pokud vláda finanční prostředky nenavýší, bude v ohrožení řada nezastupitelných léčebných a preventivních služeb, nebude možné čelit rostoucímu problému digitálních závislostí či masivnímu rizikovému užívání alkoholu ani naplnit další cíle, které si koalice sama stanovila.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 5042 lidí

Helena Gherasim, předsedkyně rady asociace, k tomu říká: „Samozřejmě chápeme, že poslední dva týdny byly kvůli povodním náročné a nebyl čas řešit cokoliv dalšího. Právě na příkladu povodní ale vidíme, jak důležité je předcházet rizikům. Situace letos nebyla zdaleka tak katastrofální jako v letech 1997 nebo 2002, a to díky masivním investicím do preventivních protipovodňových opatření. Prevence se tedy v tomto případě vyplatila i finančně. Stejně je to i s prevencí závislostí. Stát tím může v dlouhodobém horizontu ušetřit miliardy – bude méně případů rakovin, méně domácího násilí, méně dětí v krizových situacích. Proto žádáme pana premiéra, aby vláda v této oblasti jednala stejně zodpovědně.”

Matěj Hollan, ředitel Asociace: „Je politickou zodpovědností koalice, zda se na konci volebního období budeme moci podívat na zajištěnou péči o děti, které stále více trpí depresemi, často kvůli závislosti na digitálních technologiích. Stejně tak je nutné vybudovat systém pomoci pro ty, kteří hledají pomoc při zvládání problémů s nadměrným pitím. Ta dnes prakticky neexistuje. Přitom vláda si sama loni schválením akčního plánu vytkla, že ji zajistí. Ve středu má na dotažení vlastních slibů velmi pravděpodobně poslední možnost.”

Helena Gherasim, předsedkyně Rady APAS
Matěj Hollan ředitel APAS

Otevřený dopis premiéru Fialovi najdete ZDE.

APAS – Asociace poskytovatelů adiktologických služeb je jedinou střešní organizací, sdružující adiktologické služby v České republice. Založena byla v roce 1995 a má za sebou téměř 30 let zkušeností. V současnosti sdružuje 35 organizací zabývajících se prevencí a léčbou závislostí. Svoje aktivity rozvíjí také prostřednictvím šesti odborných sekcí, které sdružují odborníky v oboru prevence a léčby závislostí. Mezi hlavní úkoly asociace patří nyní prosazení požadavku JEDNA DVACETINA NA PREVENCI, jejímž cílem je zajistit dostatečné průběžné financování adiktologických služeb, především v návaznosti na opatření tzv. konsolidačního balíčku, který přijala Vláda ČR ve druhé půli roku 2023. Mezi další aktivity patří například realizace projektu s názvem Systémové zajištění péče pro vězněné uživatele drog a jejich následná kontinuita pro propuštění, financovaný z Norských fondů. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

APAS: Investice do prevence má smysl, její podcenění nás může stát násobně víc

16:08 APAS: Investice do prevence má smysl, její podcenění nás může stát násobně víc

U povodní se jasně ukázalo, že investice do prevence má smysl a že její podcenění nás může stát náso…