Akademie věd: Nový atlas poslouží k identifikaci složek atmosférického prachu

21.10.2018 16:59 | Zprávy

Šíření prachu v atmosféře s sebou přináší řadu rizik, mimo jiné zdravotních či ekologických. Tato rizika přitom mohou záviset na konkrétním složení prachu v dané lokalitě. Přičiněním vědců z Ústavu struktury a mechaniky hornin a Geologického ústavu Akademie věd České republiky proto vznikl elektronický Atlas prachových částic, první aplikace zaměřená na informace o jednotlivých složkách atmosférického prachu.

Akademie věd: Nový atlas poslouží k identifikaci složek atmosférického prachu
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Spoluautorka atlasu Martina Havelcová, vedoucí Oddělení geochemie Ústavu struktury a mechaniky hornin, se o rizicích rozhovořila podrobněji. „Ukládají se jak organické a anorganické částečky z lokálních zdrojů, tak i prach ze vzdálených požárů, sopečných výbuchů nebo vojenských operací, a všechen tento materiál se ještě před dopadem na zem promísí. Původ a zdroj atmosférického znečištění ale není z velké části ani známý,“ vysvětlila Havelcová.

Věda podle ní stojí před úkolem zpřesnit identifikaci jednotlivých částic o rozměru několika mikrometrů až desítek či stovek mikrometrů a naučit se rozlišovat jejich strukturu, složení a zejména původ. Právě pro jejich snadnější rozpoznávání připravil vědecký tým, který se zabývá otázkami rozpoznávání částic, a tím i původu a zdrojů atmosférického znečištění, webovou aplikaci Atlas of Dust Particles (ZDE).

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Petr Letocha byl položen dotaz

Migrační pakt

Popište prosím pregnantně dle všeho názoru výhody tohoto paktu.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Národní zemědělské muzeum: Stará garda kuchařů a cukrářů představila menu světové výstavy Expo v Ósace

11:27 Národní zemědělské muzeum: Stará garda kuchařů a cukrářů představila menu světové výstavy Expo v Ósace

Ve čtvrtek 24. dubna bylo na tiskové konferenci v Národním zemědělském muzeu (NZM) v Praze představe…