Armáda ČR: Do Kosova se chystají další vojenští policisté, dohlížet budou na klid mezi Kosovem a Srbskem

20.06.2024 22:03 | Tisková zpráva

Letos v červenci se do Kosova vydá v pořadí už třetí jednotka Vojenské policie KFOR, která bude mít na starosti monitorování situace v oblasti, zajištění bezpečnosti základny či provádění patrol. Velitelem 3. jednotky je podplukovník Radek Ocelka, který v minulých dnech se svými vojáky absolvoval ve Vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku odborné taktické cvičení.

Armáda ČR: Do Kosova se chystají další vojenští policisté, dohlížet budou na klid mezi Kosovem a Srbskem
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Stejně jako předchozí dva týmy i třetí jednotka svojí přítomností přispívá k udržení stability na území Kosovské republiky, v zemi totiž stále přetrvává napětí mezi Kosovem a Srbskem. Proto mohou být Češi v případě nepokojů nasazeni i v hotovostní jednotce pro zvládání davu (CRC – Crowd Riot Control).

Možným úkolům odpovídal i program výcviku, který kromě střelecké, odborné a taktické přípravy obsahoval právě i výcvik v oblasti CRC. Při jednom z incidentů měli vojenští policisté za úkol vypořádat se s davem, který narušoval veřejný pořádek u vjezdové brány základny a pokoušel se vniknout dovnitř. Aby byla situace co nejreálnější, použili „útočníci“ řadu imitačních prostředků. Jednotce se agresory podařilo zpacifikovat, někteří demonstranti byli zajištěni. „Oblasti CRC jsme v rámci přípravy věnovali největší úsilí, neboť tato schopnost je v místě nasazení stěžejní,“ potvrdil velitel odřadu 3. jednotky VP.

Další z incidentů testoval schopnosti jednotky v prohledávací operaci (tzv. Cordon&Search). „Jednotka obdržela dílčí rozkaz o možném pohybu diverzní skupiny v určitém prostoru. Velitel jednotky se svým týmem musel prostor identifikovat, prozkoumat a na základě získaných informací zpracovat bojový rozkaz pro jednotku, která měla tuto skupinu najít a eliminovat,“ přiblížil velitel odřadu 3. jednotky VP.

Cvičící jednotka byla po celou dobu výcviku sledována a hodnocena dle alianční metodiky CREVAL. Kromě specifických úkolů si vojenští policisté museli poradit s úkony při dopravní nehodě, zvládnout činnost na kontrolně propouštěcím místě či předvést rychlou reakci při napadení základny. „Toto cvičení nebylo jen testem mentální a fyzické kondice, ale zároveň i zkouškou osobní disciplíny a týmové spolupráce, neboť v samotném operačním nasazení mohou nastat situace, kdy se bude muset jeden spolehnout na druhého,“ zdůraznil velitel 3. jVP.

V sestavě jednotky figurují i dva vojenští policisté, kteří budou působit přímo v sestavě Provost Marshal Office (PMO). Tento mezinárodní prvek začleněný do struktury KFOR plní veškeré úkoly policejní ochrany koaličních vojsk na území Kosova. Čeští vojenští policisté přispějí jedním příslušníkem za oblast dopravní a pořádkové služby a jedním příslušníkem za oblast speciální kynologie se dvěma psy se schopnostmi na vyhledávání výbušnin a na vyhledávání omamných a psychotropních látek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Sokolí rekord na Broumovsku: vyvedli tu 14 mláďat

16:46 AOPK ČR: Sokolí rekord na Broumovsku: vyvedli tu 14 mláďat

Letos opustilo hnízda v chráněné krajinné oblasti Broumovsko nejvíce sokolích mláďat v novodobé hist…