Armáda ČR: Vojenští policisté v Kosovu se připravují i na neobvyklé situace

30.08.2024 19:15 | Tisková zpráva

Od července je v Kosovu nasazena další, v pořadí již 3. jednotka Vojenské policie. Je zde součástí mise Joint Enterprise a úzce spolupracuje s italskými karabiniéry, s nimiž dohlíží nad bezpečností v oblasti. Ačkoliv jednotka prošla rozsáhlou přípravou už v ČR, ve výcviku pokračuje i na místě.

Armáda ČR: Vojenští policisté v Kosovu se připravují i na neobvyklé situace
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Jednou z klíčových schopností, na kterou se výcvik zaměřuje, je CRC (Crowd and Riot Control), tedy zvládání davu, zejména v případě demonstrací a veřejných nepokojů. Vojenští policisté ze 3. jednotky VP cvičí nejen v rámci své jednotky, ale především v součinnosti s ostatními jednotkami KFOR, přičemž nejintenzivněji spolupracují s italskými karabiniéry, s nimiž společně tvoří mnohonárodní specializovanou jednotku (Multinational Specialized Unit – MSU),“ upřesnil velitel týmu plukovník Radek Ocelka.

Podle nadrotmistra M. M., který zodpovídá za výcvik CRC, se vojenští policisté i přes zkušenosti setkávají s řadou výzev. „Musí se naučit fungovat pod jednotným velením s ostatními jednotkami z různých států,“ jmenuje jednu. „Jsme nicméně vděční za příležitost využít a ověřit zkušenosti získané v České republice. Věřím, že naše jednotka má v rámci KFOR své pevné místo,“ zdůrazňuje.

Co umí, si Češi ověřili během rozsáhlého cvičení, které probíhalo v jeden moment na několika místech v Kosovu. Kromě nich se ho účastnila řada dalších jednotek, mezi nimi například taktický záložní prapor KFOR (KTRBN - Tactical Reserve Battalion) nebo polští policisté, kteří jsou v zemi nasazeni v misi EULEX. „Důraz byl při tomto cvičení kladen na interoperabilitu jednotlivých složek a jejich schopnost rychle a efektivně reagovat na případné narušení veřejného pořádku ve formě občanských nepokojů,“ upřesňuje nadrotmistr M. M.

Velmi specifickým a atraktivním cvičením, které vojenští policisté absolvovali, byla Firephobia. Cílem bylo zvládnout situace včetně použití zápalných láhví při zásazích proti davu. I toto cvičení probíhalo společně s italskými a maďarskými protějšky.

Vojenští policisté se také pravidelně účastní střelecké přípravy a jiných specializovaných výcviků. Necelá třicítka vojenských policistů z 3. jednotky působí v Kosovu od začátku července, a kromě specializace CRC se podílejí také na ostraze základny a patrolách zaměřených na sběr informací. Ve prospěch jednotek KFOR vyčleňuje 3. jednotka ještě dva vojenské policisty k plnění úkolů Multinational Military Police (MNMP), která se zabývá policejní ochranou těchto jednotek a jako jediný zúčastněný národ do sestavy MNMP Češi vyčleňují i psovoda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží

16:13 Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží

Finanční úřad pro hl. m. Prahu ve spolupráci s Celním úřadem pro hl. m. Prahu úspěšně provedl kontro…