ČEZ: Jaderná elektrárna Dukovany odstavila podle plánu první výrobní blok

17.08.2024 19:16 | Tisková zpráva

Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany včera plánovaně odstavili první výrobní blok kvůli pravidelné údržbě, kontrolám zařízení a výměně části paliva. Operátoři začali přesně v poledne snižovat výkon reaktoru a ve večerních hodinách přestal blok dodávat elektrickou energii do sítě.

ČEZ: Jaderná elektrárna Dukovany odstavila podle plánu první výrobní blok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V letošním roce jde v Dukovanech v pořadí o třetí odstávku. Zbývající tři bloky elektrárny Dukovany jsou v provozu na nominálním výkonu. V provozu jsou i oba bloky temelínské elektrárny, která v noci na pátek připojila k přenosové síti druhý výrobní blok. Úkolem techniků je zkontrolovat, otestovat a odzkoušet tisíce zařízení a komponent pro další několikaměsíční bezpečný a spolehlivý provoz bloku.

„Čeká nás řada investic i standardní a rutinní údržbové práce. Mezi klíčové úkoly patří revize dvou hlavních cirkulačních čerpadel a parogenerátorů, systému havarijního chlazení aktivní zóny a záložních dieselgenerátorů,“ vysvětluje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

V následujících týdnech čeká energetiky přes 18 tisíc pracovních úkolů. Mezi časově a technicky nejnáročnější činnosti, které musí energetici zvládnout, patří kontroly těsnosti teplosměnných trubek a čištění parogenerátorů a 58 modernizačních technických a investičních akcí. Energetici budou dále pokračovat ve výměně blokových úsekových rozvaděčů, kterou v rámci zajištění minimálně šedesátiletého provozu elektrárny provádí na všech čtyřech blocích. Současně probíhají dokončovací práce na údržbě vnějšího pláště chladicí věže číslo 8, která je poslední ze série celkových obnov zařízení všech osmi chladicích věží Je Dukovany.

„Údržba a modernizace zařízení je pro plánovaný bezpečný a spolehlivý provoz jaderných bloků klíčová. S ohledem na rozsah plánovaných prací potrvá odstávka do října, kde na ni naváže plánovaná odstávka temelínské dvojky,“ vysvětluje Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Od spuštění bloku v roce 1985 energetici na tomto bloku vyrobili 133 091 GWh čisté bezemisní energie, nejvíc v historii energetických zdrojů u nás. Na prvním výrobním bloku se jedná v pořadí o 38. odstávku pro pravidelnou výměnu paliva. V rámci současného přechodu bloků z původních 12měsíčních palivových cyklů na 16měsíční by měl klesnout počet odstávek v rámci jednoho roku ze čtyř na tři, a tím dosáhnout i vyšší roční výroby elektrárny. Přesný termín odstávek se odvíjí především od výsledků prováděných kontrol a testů. Poslední odstávka letošního roku v Dukovanech je plánovaná v závěru roku.

Práce současně koordinují i s Jadernou elektrárnou Temelín. Ta po kontrolách elektrorozvodny připojila do přenosové sítě druhý výrobní blok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Esejistická soutěž České hodnoty

22:03 Ministerstvo zahraničí: Esejistická soutěž České hodnoty

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky a Forum 2000 vyhlašují esejistickou soutěž na téma: „…