ČEZ: Mezinárodní experti MAAE přijeli do Dukovan na kontrolu provozu, mise potrvá tři týdny

22.10.2024 8:52 | Tisková zpráva

Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa, přijel na pravidelnou mezinárodní misi OSART na pozvání vlády České republiky prostřednictvím Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, kterou provádí zhruba v desetiletých intervalech.

ČEZ: Mezinárodní experti MAAE přijeli do Dukovan na kontrolu provozu, mise potrvá tři týdny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Mise OSART bude probíhat podle stanoveného a předem schváleného harmonogramu od 21. října do 7. listopadu. V následujících dvou týdnech se budou experti seznamovat se stavem zařízení a dodržováním stanovených předpisů a postupů, které budou srovnávat s mezinárodními standardy pro provoz jaderných elektráren na celém světě. Zaměří se na deset oblastí, například provoz, údržbu, radiační ochranu, přípravu personálu nebo systém řízení havarijních stavů. Na základě svých poznatků pak zpracují závěrečnou zprávu, kterou předají společnosti ČEZ a Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 16272 lidí

„Každá taková mise nezávislých a zkušených odborníků je pro nás jedinečnou příležitostí ověřit si správnost nastavených pravidel, postupů a jejich fungování v praxi ve srovnání s nejlepší světovou zkušeností. Díky této zpětné vazbě jsme schopni zajišťovat maximální možnou úroveň při zajišťování bezpečného a spolehlivého provozu elektrárny ještě na další desítky let,“ uvedl ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Misi OSART předcházel tzv. previsit, který spočíval v návštěvě dvou zástupců expertního týmu v Dukovanech na podzim loňského roku, a letošní mise OSART v Temelíně. Energetici se tak na mezinárodní prověrku provozu připravovali už několik měsíců. Poslední mise OSART proběhla v Dukovanech v roce 2011. Díky dostupnosti technologie je Jaderná elektrárna Dukovany také využívána agenturou MAAE (IAEA) pro zácvik inspektorů, kteří do Dukovan přijíždí pravidelně každý rok v rámci odborných kurzů pro nové inspektory MAAE.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 11 357 537 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Změny v představenstvu Dopravního podniku hl. m. Prahy

10:17 Změny v představenstvu Dopravního podniku hl. m. Prahy

Dozorčí rada Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) na svém pondělním mimořádném jednání odvolala z p…