ČEZ: Ochrana elektrorozvodny automaticky odpojila druhý temelínský blok

14.08.2024 11:56 | Tisková zpráva

Záblesková ochrana jedné ze čtyř elektrorozvoden včera odstavila druhý temelínský blok. Technici aktuálně zařízení kontrolují. Operátoři reaktor nevychlazují, udržují jej v tzv. horkém stavu, který umožní jednodušší zpětné připojení bloku k přenosové síti. S tím počítají ještě během tohoto týdne. Dodávky elektřiny nejsou nijak ovlivněny.

ČEZ: Ochrana elektrorozvodny automaticky odpojila druhý temelínský blok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Důvodem krátkého přerušení výroby bylo zapůsobení zábleskové ochrany v jedné z rozvoden, které přenáší elektřinu pro zařízení bloku. Působení v souladu s projektem chrání vnitřní elektrickou síť a připojená zařízení před poškozením, například v případě zkratu v nejaderné časti.

Aktuálně probíhají kontroly zařízení včetně revize rozvodny. Od jejich výsledku se bude odvíjet i termín připojení bloku. K tomu by mělo dojít ještě do konce týdne. První blok je v provozu na výkonu a hodinově vyrábí 1050 MWe.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český červený kříž: 14. září - Světový den první pomoci, letos ve znamení sportu

7:23 Český červený kříž: 14. září - Světový den první pomoci, letos ve znamení sportu

První pomoc a sport – to je motto letošního Světového den první pomoci. Každoročně se tento den slav…