ČEZ: Temelín posílil kontroly důležitého potrubí

09.10.2024 11:59 | Tisková zpráva

Metodu, založenou na šíření elektromagnetických vln, nově využívají technici v Jaderné elektrárně Temelín ke kontrole důležitého potrubí. Technologie umožňuje zkontrolovat stav potrubí přímo za jeho provozu.

ČEZ: Temelín posílil kontroly důležitého potrubí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Letos elektrárna s její pomocí zkontrolovala potrubí technické vody důležité v celkové délce přes sedm set metrů. Její používání ocenili během nedávné mise v jihočeského elektrárně i odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Zvnějšku připevnit na potrubí senzory a sledovat šíření elektromagnetických vln skrz jeho kovové stěny. Přitom změna směru šíření vln ukazuje na vadu uvnitř nebo na povrchu materiálu. Takto lze zjednodušeně popsat fungování nedestruktivní metody BEM. Elektrárna ji ke kontrole vnitřního povrchu potrubí používá prvním rokem.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 5708 lidí

Během jedné směny dokáží specialisté z vnější i vnitřní strany zkontrolovat jednotky metrů čtvrtečních. „Velkou výhodou je, že potrubí můžeme kontrolovat přímo za provozu. Stačí nasadit sondu, která během dvou hodin zkontroluje úsek o délce 1,2 metru. Sonda se postupně posouvá, přičemž tato manipulace je už velmi jednoduchá,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Dlouhodobě elektrárna ke kontrole potrubí technické vody důležité využívá systém měření tloušťky ve vybraných bodech. Těch je na potrubí několik tisíc a získané hodnoty odborníci pravidelně vyhodnocují. „Stávající metodu ponecháme, nová ji vhodně doplňuje. Právě zavádění nových kontrolních metod a znalost stavu klíčové technologie jsou důležitým předkladem pro zajištění minimálně šedesátiletého provozu obou našich jaderných elektráren,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Celkově je potrubí technické vody důležité dlouhé devět kilometrů. Novou metodu budou energetici využívat pouze na vybrané nejdůležitější úseky. Ročně přitom chtějí nový způsobem zkontrolovat přibližně jeden kilometr.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 12,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2. Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Armáda ČR: Americkým vrtulníkům v českých barvách pomáhá v Náměšti s přistáním nový navigační systém

16:08 Armáda ČR: Americkým vrtulníkům v českých barvách pomáhá v Náměšti s přistáním nový navigační systém

Náměšťská 22. základna vrtulníkového letectva jako první spustila provoz nového amerického radionavi…