ČEZ: Temelín prošel mezinárodní prověrkou MAAE

26.09.2024 8:54 | Tisková zpráva

Tři týdny prověřovalo čtrnáct odborníků z devíti zemí Jadernou elektrárnu Temelín. Experti se zaměřili na deset oblastí. Například kontrolovali provoz, údržbu, radiační ochranu, přípravu personálu nebo systém řízení havarijních stavů. Závěrečnou zprávu pak předají společnosti ČEZ a Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost do tří týdnů.

ČEZ: Temelín prošel mezinárodní prověrkou MAAE
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přinést na Temelín nejlepší světovou jadernou praxi a ověřit naplňování mezinárodních standardů. Takový byl hlavní cíl tak zvané mise OSART, kterou na pozvání české vlády vyslala na jihočeskou jadernou elektrárnu Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). V Temelíně se mezinárodní experti zaměřili na deset oblastí. V každé prověřovali dokumentaci, posuzovali situaci v provozu a diskutovali se zaměstnanci. Získané informace porovnávali s kritérii MAAE a výsledky ostatních elektráren.

Podle předběžných výsledků experti jihočeské elektrárně doporučují především posílit spolupráci s dodavateli, aby lépe chápali kulturu, hodnoty a pravidla elektrárny. Do tří týdnů pak předají konečnou zprávu Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Získali jsme nezávislý pohled lidí z oboru, kteří navíc znají nejlepší světové praxe ve svých oblastech. Jejich doporučení neznamenají, že něco děláme špatně, ale jak věci dělat ještě lépe. A v tomto směru splnila prověrka naše očekávání. Určitě se závěry budeme intenzivně pracovat,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 2690 lidí

Stejnou prověrkou projde v listopadu i Jaderná elektrárna Dukovany. Podle energetiků je průběžné zavádění nových metod a využití zkušeností mezi provozovateli jaderných elektráren klíčem pro neustálé zvyšování bezpečnosti a zlepšování provozních výsledků.

„Jaderná energetika pracuje na principu trvalého zlepšování. V tomto směru je důležité sdílení informací a předávání zkušenosti mezi jednotlivými provozovateli. A podobné mise jsou velmi dobrým nástrojem, jak si ověřit vlastní fungování i sdílet zkušenosti a nejlepší praxi v jaderné komunitě,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva společnosti ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Následně bude mít Temelín rok a půl na to, aby doporučení od mezinárodních odborníků uvedl do praxe. V roce 2026 přijedou experti z MAAE opět na jih Čech, aby si ověřili, jak se elektrárna s jejich doporučeními vypořádala.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) je mezinárodní vládní odborná organizace přidružená k OSN, se sídlem ve Vídni. Byla založena v roce 1957, přičemž bývalé Československo bylo zakládajícím členem. Činnost agentury je zaměřena zejména na podporu a kontrolu využití jaderné energie, na využití radioaktivních izotopů v lékařství, zemědělství, hydrologii a průmyslu, na šíření vědeckých informací a technických znalostí, pořádání odborných kurzů a konferencí, vydávání publikací a poskytování technické pomoci i řešení právních aspektů využití jaderné energie.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvacet miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Robert Králíček byl položen dotaz

edOKLADY

Zdravím. Vy tady zmiňujete spousty vyhlášek, které mi upřímně nic neříkají. Mě zajímá jedna věc, jak je možné, že aplikace eDoklady nebyla dostatečně zabezpečena, a kdo za to ponese odpovědnost? Protože ta data už odešla, to už nikdo nevrátí a je jen otázkou, zda třeba nebudou časem nějak zneužity a...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

HZS: V povodněmi zasažených krajích operuje každý den přes tisíc hasičů a téměř 500 kusů techniky

22:03 HZS: V povodněmi zasažených krajích operuje každý den přes tisíc hasičů a téměř 500 kusů techniky

Každý den je v terénu víc než tisíc hasičů a čtyři desítky dobrovolníků. Zajištění humanitární pomoc…