ČEZ: Temelín zítra ráno pro drobnou úpravu turbíny plánovaně odpojí první blok

27.08.2024 14:45 | Tisková zpráva

Na zítřejší 3. hodinu ráno naplánovali energetici v Temelíně odpojení prvního bloku. Krátké výrobní pauzy využijí k provedení drobné úpravy uložení turbíny. Využívají přitom příznivé situace v síti a vyšší výroby obnovitelných zdrojů. Stejná úprava se jim osvědčila u druhého výrobního bloku. Chvění, které se zde krátkodobě vyskytlo v červenci, se už neopakovalo.

ČEZ: Temelín zítra ráno pro drobnou úpravu turbíny plánovaně odpojí první blok
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Úprava uložení o pouhých devět setin milimetru stačila k tomu, aby se neopakoval nárůst chvění, kvůli kterému operátoři museli v červenci krátkodobě snížit výkon turbíny temelínského druhého výrobního bloku. Práce energetici naplánovali na období nižší spotřeby a obvykle vyšší výroby obnovitelných zdrojů.

„Úprava na druhém bloku se osvědčila, proto nechceme čekat až na odstávku jedničky v příštím roce a využijeme období obvykle vyšší letní výroby obnovitelných zdrojů. Není to akutní, ale z provozního i ekonomického hlediska nám to dává smysl,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Práce na turbíně by měly skončit do začátku školního roku. Samotná kontrola a nepatrná změna v uložení části turbíny, která umožňuje její posun při teplotních změnách, trvá podle zkušeností techniků jen několik hodin. Zařízení je však nutné pro práci vychladit z provozních cca 280 °C na běžnou teplotu a při náběhu znovu celou technologii nahřát.

Turbosoustrojí v Temelíně jsou největší zařízením svého druhu v České republice. Délka jednoho vysokotlakého, tří nízkotlakých dílů a generátoru je 65 metrů, váha přesahuje 2000 tun a obvodová rychlost nejdelších lopatek přesahuje dvojnásobek rychlosti zvuku. Po ohřevu na provozní teplotu se prodlouží o cca 3 centimetry, přitom musí zůstat zcela těsné. Právě proto u těchto strojů existuje možnost axiálního (osového) posuvu. Na úpravách spolupracují odborníci z ČEZ s dodavatelem turbíny, kterým je plzeňská Škoda Doosan Power.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvacet miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

22:28 CzechTourism: Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

Podzimní dovolená v Česku zůstává i letos oblíbenou volbou Čechů. Podle nejnovějšího průzkumu Insti…