ČEZ spustil největší ultrarychlý dobíjecí hub v Česku

19.08.2024 13:28 | Tisková zpráva

Odpočívka Mikulášov na dálnici D1 nabízí 14 ultrarychlých dobíjecích stanic. Na 96. km D1 bleskově natankuje 28 e-aut najednou. V lokalitě je šest 320kW stanic a po čtyřech stojanech 180kW a 160 kW.. V síti ČEZ je aktuálně 10 lokalit s 3 a více ultrarychlými stojany. Počet ultrarychlých stojanů v síti ČEZ vyšplhal na 83, do konce roku to bude více než 100 stanic.

ČEZ spustil největší ultrarychlý dobíjecí hub v Česku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Šest vysoce výkonných 320kW stanic a po čtyřech stojanech o výkonech 180kW a 160 kW. Tak vypadá aktuálně největší veřejný dobíjecí hub ultrarychlých stanic v České republice. Množství a výkon stanic zaručuje, že řidič elektromobilu při cestě z Brna do Prahy vždy najde volný dobíjecí konektor k rychlému doplnění bezemisní energie. Síť stanic ČEZ je nejvýkonnějším a nejrozšířenějším systémem pro dobíjení elektroaut v ČR, od Chebu po Třinec už jich řidiči mohou využívat 775. Dobíjecí místa vznikají díky Operačnímu programu Doprava i z vlastních prostředků ČEZ.

ČEZ pokračuje v rychlém rozšiřování sítě veřejných dobíjecích stojanů pro elektromobily a navyšování jejich výkonu. Poptávku po zkrácení časů dobíjení pokrývá hlavně výstavbou ultrarychlých. stanic pro bleskové dobíjení a zároveň rozšiřováním počtu lokalit s těmito stojany. Ty staví v nejvytíženějších místech u hlavních tahů a ve městech. Výhodou pro řidiče je především výrazné zkrácení doby čerpání. Největší počet ultrarychlých stojanů na jednom místě aktuálně nabízí nový dobíjecí hub ČEZ Mikulášov na 96. km ve směru z Brna do Prahy je řidičům k dispozici celkem 15 stojanů, z toho právě hned 14 ultrarychlých.

„Stále zrychlujeme výstavbu sítě, aktuálně nabízíme řidičům 775 stojanů. Ale ještě důležitější je další zkracování doby dobíjení. Snažíme se proto průběžné zvyšovat výkon stojanů a rozšiřovat jejich počty. Symbolem těchto našich cílů je nově spuštěný největší areál ultrarychlých stanic v České republice, kde v jednu chvíli může ultrarychle doplňovat energii 28 elektroaut najednou. Díky výkonu a počtu stanic si většina řidičů za 10 minut doplní certifikovanou bezemisní energii na dalších 150 kilometrů jízdy. Chceme, aby u ČEZ lidé i nadále dobíjeli v průměru nejrychleji v Česku,“ říká Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ.

ČEZ v tuto chvíli provozuje 10 lokalit se 3 a více ultrafasty, další frekventovaná místa jsou vybavena dvojicí těchto stojanů. Do konce roku chtějí energetici spustit provoz dalších přibližně 20 ultrarychlých stanic.

„Dálnice D1 je u nás stále s velkým náskokem nejvytíženější a ve směru od Brna skutečně velký ultrarychlý hub dosud chyběl. Výhodou místa je kvalitní zázemí blízké čerpací stanice. Věříme, že řidiči si hub oblíbí a toto místo se zařadí mezi nejvyužívanější v síti dobíjecích stojanů ČEZ. Půjdeme tomu naproti i dalším průběžným navyšováním výkonu zdejších stanic. V celé síti chceme do konce roku provozovat více než 100 ultrarychlých stojanů na přibližně 20 místech po celé ČR. Pro rychlejší rozvoj těchto hubů by bylo dobré, aby s nabídkou vhodných lokalit aktivněji oslovoval provozovatele dobíjecích sítí i sám správce dálniční sítě,“ podotkl Tomáš Dzurilla, ředitel elektromobility ČEZ.

Top 10 největších ultrarychlých dobíjecích hubů ČEZ v ČR

Lokalita

Dálnice / km

Počet ultrarychlých stojanů

Výkon [kW]

Mikulášov

D1, 96. km

14

6x320, 4x180, 4x160

Logport Jinočany

D0, 21. km

6

6x350

Svitavy - Lačnov

budoucí D35

6

6x180

Tesco Kladno

 

6

6x180

Loket

D1, 66. km

5

1x320, 1x300, 1x240, 1x180, 1x150

Průhonice

D1, 6. km

4

4x180

Ivanovice na Hané

D1, 236. km

4

4x180

Tesco Nový Jičín

D48, 20. km

4

4x180

Olympia Ml. Boleslav

D10, 44. km

3

1x360, 2x150

Fuel Rokytno

D35, 139. km

3

3x180

 

CO UMÍ ULTRARYCHLÉ STANICE Během přestávky na občerstvení u nich řidič doplní většinu kapacity baterií svého auta zhruba za 10 minut a získá energii na dalších více než 150 kilometrů jízdy. Při zastavení k nabíjení se uživatel identifikuje pomocí zákaznické RFID karty nebo prostřednictvím aplikace FUTUR/E/GO, která spolu s webovým rozhraním (tzv. Driver portál) umožňuje pohodlnou správu jejich účtů. FUTUR/E/GO umí vyhledat nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální obsazenosti stojanů. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy nasadí lepší vozy na rychlíky do Českých Budějovic

7:23 České dráhy nasadí lepší vozy na rychlíky do Českých Budějovic

Lepší vozy a širší sortiment služeb. České dráhy pokračují ve zvyšování kvality cestování pro své zá…