ČOI zakázala na trhu hračku na baterie v podobě pistole

08.09.2022 9:48 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu v nabídce výrobek, který představuje riziko pro životní prostředí. U výrobku byl mnohonásobně překročen limit olova. Jedná se o hračku na baterie – pistoli, číslo modelu 999S-7A.

ČOI zakázala na trhu hračku na baterie v podobě pistole
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na vnitřním trhu nebezpečný výrobek – hračku na baterie – pistoli se zvukovými a světelnými efekty s pouzdrem na 2 baterie AA 1,5 V. Materiál hračky plast/kov, délka 35 cm. Hračka je vložena do plastového průhledného obalu se štítkem s informacemi, symboly a označením CE, které nebylo uvedeno přímo na hračce, i když to charakter výrobku umožňuje.

Zkušební laboratoř potvrdila významnou neshodu s požadavky nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 76,1 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. V rámci kontroly bylo rovněž zjištěno, že výrobek není opatřen kompletními identifikačními údaji výrobce a dovozce a nebyly k němu přiloženy další předepsané informace v českém jazyce. Tím výrobek nesplňuje požadavky  nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky. Přímo na výrobku také nebylo uvedeno stanovené označení CE, i když to charakter výrobku umožňuje (požadavky  nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky a nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních).

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, které nesplňují požadavky příslušných právních předpisů, uložila distributorovi ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výše jmenovaného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku

Hračka na baterie „Vesmírná pistole“
Značka: neuvedena
Číslo modelu: 999S-7A
Číslo výrobní série: neuvedeno
EAN: 6967470699971

Výrobce: neuveden
Dovozce: neuveden
Země původu: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…