Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

05.05.2024 11:44 | Tisková zpráva

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedního Německa. Zajistili téměř pět tisíc litrů topného oleje.

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Mobilní hlídka celníků si na komunikaci I/27 vytipovala ke kontrole červené dodávkové vozidlo Mercedes Benz, které následně dynamickým způsobem zastavila u obce Hrob. Při kontrole nákladového prostoru celníci nalezli dvě plastové IBC kostky s téměř dvěma tisíci litry načervenalé kapaliny se zápachem nafty.

Překvapen byl i řidič bílé dodávky zn. Citroën Jumper, kterého hlídka zastavila ke kontrole v katastru obce Dubí. Celníci v útrobách dodávky objevili také dvě IBC kostky naplněné stejnou kapalinou.

Do třetice byla mobilní hlídka celníků úspěšná i nedaleko obce Střelná, kde kontrolovala další bílou dodávku zn. Citroën Jumper. Celníci v nákladovém prostoru nalezli jednu plastovou IBC kostku s 981 litry nízkoviskózní načervenalé kapaliny se zápachem nafty.

Všichni tři odhalení tuzemští řidiči svorně doznali, že topný olej „Heizoel EL“ nakoupili v sousedním Německu. Nebyli však schopni předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Orientační kontrolní vzorky, které celníci odebrali z běžných nádrží vozidel, navíc reagovaly pozitivně na přítomnost značkovače. Topný olej, lidově nazývaný „červená nafta“ je přitom určen výhradně pro výrobu tepla, z důvodu nižší ceny je však u nás podvodně používán pro pohon motorových vozidel.

Celkový daňový únik vyčíslili správci spotřebních daní na bezmála 50 tisíc korun. Řidiči budou muset uniklou spotřební daň doplatit, zajištěný topný olej propadne ve prospěch státu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

16:46 AOPK ČR: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

Zároveň byly shromážděny nabídky vhodných míst a objektů pro umístění Domu přírody Soutoku.