Česká centra: Noc literatury otevřená a pospolitá

15.09.2022 7:34 | Tisková zpráva

16. ročník literárního festivalu Noc literatury zamíří v Praze na Malou Stranu a Kampu, 21. září (středa), 18.00 – 23.00

Česká centra: Noc literatury otevřená a pospolitá
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Současní autoři, netradiční místa a známé osobnosti: to je tvář série veřejných čtení – Noc literatury. Cílem Noci literatury je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu a její myšlenkové a tvůrčí proudy. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Rovněž poukazuje na význam multilingvismu a překladů z velkých i malých jazyků. Projekt organizují Česká centra ve spolupráci s EUNIC Praha (Sdružení evropských národních kulturních institutů), zahraničními ambasádami v České republice, nakladatelstvím Labyrint, Zastoupením EK v Praze. Čtení probíhá současně na všech místech, vstup je zdarma.

Noc literatury 2022 se v Praze koná pod záštitou Zdeňka Hřiba, primátora hl. m. Prahy, Petra Hejmy, starosty Městské části Prahy 1, a proběhne za spoluúčasti Městské části Praha 1. Projekt podpořil Magistrát hlavního města Prahy.

Hlavním mediálním partnerem Noci literatury jsou Česká televize a Český rozhlas.

Ve středu 21. září 2022 v 18 - 23 hodin se v oblasti Malé Strany a Kampy uskuteční 16. ročník Noci literatury, který organizují Česká centra a EUNIC (Sdružení evropských národních kulturních institutů). Oblíbený literární festival se tentokrát odehraje jako součást projektů CZ PRES, které Česká centra připravila v rámci předsednictví ČR v Radě EU. Proběhne na 20 místech jedné z nejvyhledávanějších městských částí Prahy a nese podtitul „otevřenost a pospolitost“.

ONDŘEJ ČERNÝ, GENERÁLNÍ ŘEDITEL ČESKÝCH CENTER:
„V letošním roce proběhne Noc literatury jako součást českého předsednictví v EU a její podtitul „otevřenost a pospolitost“ rezonuje s potřebami i úkoly dnešní nelehké doby. Noc literatury se tento rok poprvé otevře neslyšícím návštěvníkům a slyšícím nabídne příležitost seznámit se se základy dalšího jazyka. V malebné části Prahy 1 – na Malé Straně a Kampě – pak propojí dvacet čtecích míst a podtrhne jedinečný komunitní, národní a evropský charakter této části města.“

PETRA HEJMA, STAROSTA MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 1
„Velice si vážím toho, že se jeden z projektů Českých center – Noc literatury – odehrává v naší městské části, na krásných a jedinečných místech, kde se schází místní komunita. A to přesně odpovídá podtitulu celé akce „otevřenost a pospolitost“. Já osobně velmi rád čtu, a tak mě těší, že máme možnost seznámit se s tvorbou evropských autorů, rozšířit si obzory a zároveň si užít atmosféru společně s dalšími čtenáři a posluchači a tentokrát se propojit i se světem neslyšících.“

Projekt usiluje o otevřenost vůči co nejširšímu publiku. Spolupráce byla proto navázána s Ústavem jazyků a komunikace neslyšících FF UK. Na 5 místech (Werichova vila, Skautský institut v Rybárně, Malostranská beseda, Velvyslanectví Irska a Italský kulturní institut) budou během večera některá čtení tlumočena do českého znakového jazyka. Současně budou slyšícím návštěvníkům nabídnuty minikurzy základů českého znakového jazyka.   

NAĎA HYNKOVÁ DINGOVÁ, ÚSTAV JAZYKŮ A KOMUNIKACE NESLYŠÍCÍCH, FF UK
„Noc literatury je krásnou příležitostí, jak přirozeným způsobem přibližovat odlišné kultury, které dlouhodobě existují "tiše" vedle sebe. Neslyšící lidé mohou nahlédnout do světa slyšících zájemců o literaturu prostřednictvím impozantního prostředí, skvělých osobností a především kvalitních uměleckých textů zprostředkovaných neslyšícími tlumočníky. Slyšící lidé získávají možnost nechat se obohatit energií českého znakového jazyka, a tím všichni v jednom okamžiku dokážeme prožít mnohovrstevný zážitek. Neodolatelné!“

Díky spolupráci se Zastoupením EK v ČR budou moct návštěvníci opět vyslechnout ukázku ze současné ukrajinské literatury, již tradiční součástí Noci literatury je zastoupení romské literatury.

ADRIANA KRÁSOVÁ, VEDOUCÍ PROJEKTU NOC LITERATURY:
„Malá Strana a Kampa mají své nezaměnitelné kouzlo. Výběr letošních čtecích míst Noc literatury podtrhuje jedinečnost této oblasti jako sídla národních i evropských institucí, ale také části města s tradičně bohatým komunitním životem. Málokdy se poštěstí poodhalit tajemství Lužického semináře, navštívit sklepení Ministerstva kultury či prostory Českého velkopřevorství  Suverénního řádu maltézských rytířů, nebo prožít svou chvilku s literaturou na střeše Malostranského gymnázia, v prostorách velvyslanectví Dánského království nebo tam, kde se schází místní komunita.“

Také výběr herců odpovídá vysoké kvalitě nastolené minulými ročníky. Pozvání ke čtení přijalo 12 žen a 8 mužů, mezi nimi například Taťjana Medvecká, Petra Špalková, Jana Plodková nebo Antonie Formanová, či Igor Orozovič, David Prachař a Josef Trojan. Překvapení čeká na návštěvníky klubu Šatlava, kde svým originálním autorským čtením zaujme posluchače český autor Jaroslav Rudiš. 

Noc literatury se každoročně snaží oslovit mladé publikum a pravidelně spolupracuje se studenty středních a vysokých škol. V průběhu let tak došlo ke spolupráci s Vyšší odbornou školou publicistiky, FAMU či Konzervatoří Jaroslava Ježka, v tomto roce s Konzervatoří a střední školou Jana Deyla a dalšími. Mladí lidé se rovněž zapojují jako asistenti na čtecích místech. 

NOC LITERATURY V ČESKÉ REPUBLICE

Počet měst, která se zapojují do Noci literatury, od roku 2013 neustále stoupá a v tomto roce se jich zapojilo více než 80. Organizují ji nejen knihovny, ale i divadla či jiná kulturní zařízení. Organizátoři  si vybírají z nabídky textů, kterou pro Noc literatury připravují České centra. Svým rozsahem a počtem zapojených měst a obcí se Noc literatury postupně stala nejrozšířenější evropskou literární akcí s mezinárodním přesahem, která se koná v České republice.

Benešov, Bílovec, Bohumín, Boršov nad Vltavou, Brandýs nad Labem, Břeclav, Březnice, Brno, Brno-Maloměřice a Obřany, Čáslav, Česká Lípa, České Budějovice, Dačice, Dobříš, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Havlíčkův Brod, Hodonín, Horní Slavkov, Humpolec, Cheb, Chlumec nad Cidlinou, Chocerady, Chrudim, Jičín, Jihlava, Jindřichův Hradec, Jirkov, Kadaň, Kolín, Krnov, Kroměříž, Kutná Hora, Kyjov, Litoměřice, Litomyšl, Lomnice nad Lužnicí, Louny, Mělník, Městec Králové, Milovice, Mladá Boleslav, Náchod, Nové Město nad Metují, Nymburk, Olomouc, Paskov, Pečky, Písek, Plzeň, Poděbrady, Police nad Metují, Prachatice, Přelouč, Příbram, Psáry, Rotava, Rožmitál pod Třemšínem, Rožnov pod Radhoštěm, Rýmařov, Říčany, Sázava, Strakonice, Svijany, Šternberk, Tábor, Turnov, Třebíč, Ústí nad Labem, Valtice, Vamberk, Velešín, Praha-Vinoř, Vratimov, Vrbno pod Pradědem, Vsetín, Zlín, Zliv, Znojmo, Žatec, Železná Ruda, Žlutice.

NOC LITERATURY V ZAHRANIČÍ

U příležitosti českého předsednictví v EU (CZ PRES) připravila Česká centra širokou škálu aktivit. Pod mottem Vize pro Evropu se v síti českých kulturních institutů v EU i mimoevropských destinací představí 10 síťových projektů, které tvoří hlavní linii nadcházející kulturní sezóny, a Noc literatury tvoří nedílnou součást této nabídky. Do letošního ročníku Noci literatury se zapojila Česká centra v zahraničí (Berlín, Bratislava, Budapešť, Mnichov, New York, Paříž, Rotterdam, Sofie, Tel Aviv, Varšava, Vídeň) a pořádat ji bude i několik zastupitelských úřadů v zahraničí, např. v Dillí. Celkově by měla Noc literatury proběhnout v 15 zemích na 4 kontinentech.

Veškeré aktuální informace včetně výběru knih, čtecích míst i herců jsou uvedeny ZDE. Novinkou webových stránek je sekce pro neslyšící, která obsahuje videa s tlumočením informací do českého znakového jazyka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…