Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje kvalitu prodeje zboží a služeb v turisticky zajímavých lokalitách. V období zimní turistické sezóny se zaměřuje na půjčovny, občerstvení, restaurace nebo provozovatele vleků. Zde zatím provedla 75 kontrol. Porušení právních předpisů zjistila ve 20 případech. Nedostatky se převážně týkaly porušení zákona o ochraně spotřebitele (zákon č. 634/1992).
Kontroly inspektorů především cílí na poctivost prodeje, dodržování deklarované hmotnosti nabízených pokrmů a objemu nápojů a zákazu používání nekalých obchodních praktik. Dále pak na dodržování informačních povinností (jakým způsobem je spotřebitel seznámen s cenou) a kontrolu náležitostí na vyžádání obdrženého dokladu o zakoupení. ČOI sleduje také měřidla na měření objemu a hmotnosti prodávaných nápojů a jídel.
Kontroly ČOI jsou prováděny na celém území České republiky. Například v některých moravských zimních střediscích prodávající používali váhy bez platného úředního ověření nebo nedodržovali deklarovanou hmotnost porce pokrmu, kdy při kontrole provedené v penzionu, obchodník prodal místo 200 gramů smažených bramborových hranolků pouze 180 gramů. V této lokalitě se také inspektoři setkali s tím, že prodávající v potravinách zdravé výživy účtoval nákup o 40 Kč vyšší v neprospěch spotřebitele.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva