Český statistický úřad: ICT specialistky berou o 16 tisíc méně než muži

25.07.2024 19:02 | Tisková zpráva

V roce 2023 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků meziročně o 9 % a činila více než 76 tisíc korun. Stotisícovou hranici překročila mzda vývojářů softwaru. Ve výdělcích ICT specialistů se výrazně rozevírají nůžky mezi mzdovou a platovou sférou.

Český statistický úřad: ICT specialistky berou o 16 tisíc méně než muži
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V Česku je na pozicích ICT odborníků zaměstnáno zhruba 225 tisíc osob a na zaměstnané populaci se podílejí 4,4 %. Jejich počet v Česku i dalších zemích EU roste, přičemž v roce 2023 jich v zemích EU27 pracovalo necelých deset milionů. V zaměstnané populaci zaujímali ICT odborníci nejvyšší podíly ve Švédsku, Finsku, Nizozemsku a Estonsku.

Mezi ICT odborníky hrají klíčovou roli ICT specialisté, kam patří především analytici, vývojáři, programátoři a datoví specialisté. Ti jak v Česku, tak v celé EU představují přibližně polovinu ze všech ICT odborníků. Za pět let vzrostl počet ICT specialistů v Česku o polovinu. Více než třetina ze zhruba 110 tisíc ICT specialistů byla v roce 2023 zaměstnána v hlavním městě a ženy z nich u nás zaujímaly dlouhodobě okolo 10 %, nejméně ze zemí EU.

ICT obory na vysokých školách v Česku v roce 2023 studovalo necelých 25 tisíc osob, které tvořily 8 % vysokoškolských studentů. V posledních letech se mezi studenty ICT oborů zvýšil podíl žen a cizinců. „Na konci roku 2023 téměř pětinu studentů ICT oborů tvořily ženy, což je ale stále druhý nejnižší podíl studentek hned za oborem Inženýrství a strojírenství. Třetinu ze všech studentů ICT na vysokých školách v Česku pak tvořili cizinci, nejčastěji občané Slovenska,“ doplňuje Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Výdělky ICT odborníků se dlouhodobě pohybují vysoko nad průměrnou mzdou. V roce 2023 průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků činila 76 637 korun, tedy meziročně o 6 430 korun více. Manažeři, inženýři a specialisté brali v průměru 92 500 Kč, technici, mechanici a opraváři v ICT pak 53 800 Kč. Kromě řídících pracovníků, jejichž průměrná mzda přesáhla 145 tisíc korun, měli mezi ICT odborníky nejvyšší mzdy vývojáři softwaru, a to 103 tisíc korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda ICT specialistů v roce 2023 dosáhla 88 tisíc korun. ICT specialisté zaměstnaní ve mzdové sféře pobírali 90 tisíc, tj. o 37 tisíc korun více než ve sféře platové. „Zatímco ve mzdové sféře berou ICT specialisté téměř dvojnásobek toho, co ostatní zaměstnanci v soukromé sféře, ve veřejné sféře je plat ICT specialistů vyšší jen o zhruba desetinu v porovnání s ostatními zaměstnanci odměňovanými podle platových tabulek,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Stejně jako ve většině ostatních profesí pobírají i mezi ICT specialisty vyšší mzdy muži než ženy. Rozdíl v jejich odměňování je podstatně výraznější ve mzdové sféře. Zatímco v ní muži ICT specialisté v roce 2023 vydělávali průměrně přes 92 tisíc korun měsíčně, jejich kolegyně necelých 76 tisíc. Ve sféře platové činil tento rozdíl necelé 4 tisíce korun. Průměrný plat ICT specialistek dosáhl ve veřejné sféře 50 tisíc a mužů necelých 54 tisíc korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Národní knihovna: Cena Rudolfa Medka pro rok 2024

16:14 Národní knihovna: Cena Rudolfa Medka pro rok 2024

Letošní Cenu Rudolfa Medka obdržel historik prof. Vratislav Doubek, a to za dlouhodobý výzkum a inte…