Pokles spotřeby potravin v roce 2022 na obyvatele, kalkulovaný bilanční metodou v naturálních jednotkách, dokládá omezování výdajů domácností v reakci na propad reálných výdělků i v oblasti tzv. „nezbytných statků“. „Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka v roce 2022 meziročně klesla o 16,0 kg na 246,9 kg na obyvatele. K největšímu propadu o 1,5 kg na obyvatele došlo u ostatních mléčných výrobků (jogurty, podmáslí apod.), sýrů se zkonzumovalo méně o 0,6 kg. Naopak o 0,3 kg vzrostla spotřeba tvarohu. Samotná spotřeba konzumního mléka, která vykazuje z dlouhodobého pohledu sestupný trend, meziročně vzrostla o 1,1 litru na 57,8 litru na obyvatele.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva