„Podle prvních odhadů je úroda základních obilovin zatím příznivá a převyšuje 7 miliónů tun. Díky rozšíření osevní plochy je očekávaná sklizeň téměř srovnatelná s loňskou skutečností a je o tři procenta vyšší než pětiletý průměr. Hektarový výnos je ale meziročně slabší. Konečná výše sklizně bude nakonec záviset na dalším průběhu počasí,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.
Očekávaná úroda základních obilovin (bez kukuřice na zrno) 7 161 tis. tun je ve srovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní o 64 tis. tun nižší (-0,9 %). Osevní plochy se rozšířily o 64 tis. ha na 1 299 tis. ha (+5,1 %). Odhadovaný hektarový výnos 5,51 t/ha je meziročně o 5,7 % nižší.
„Ve srovnání s loňským rokem se výrazněji rozšířily osevní plochy pšenice ozimé a ječmene ozimého. I při slabších hektarových výnosech je tak odhad jejich sklizně meziročně vyšší. Naopak plochy jarních druhů obilovin jsou v meziročním srovnání menší a tomu odpovídá také meziročně nižší sklizeň,“ uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.
Odhadovaná úroda pšenice ozimé 4 709 tis. tun je meziročně o 119 tis. tun vyšší (+2,6 %). Více se sklidí také ječmene ozimého 675 tis. tun (+3,6 %) a tritikale 201 tis. tun (+3,9 %). Naopak meziročně nižší sklizeň se očekává u ječmene jarního 1 049 tis. tun (-4,5 %), pšenice jarní 250 tis. tun (-32,7 %), ovsa 159 tis. tun (-18,5 %) nebo žita 120 tis. tun (-5,3 %).
Řepka se letos pěstuje na 344 tis. ha, tedy na téměř stejné osevní ploše jako v loňském roce (+0,5 %). Díky vyššímu očekávanému hektarovému výnosu 3,10 t/ha (+3,4 %) se sklidí 1 065 tis. tun řepky, meziročně o 40 tis. tun více (+3,9 %).
Detailnější informace o odhadech sklizní a osevních plochách zemědělských plodin naleznete v doplňující informaci k RI Odhady sklizně - červen ZDE.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva