CzechInvest podporuje česko-japonskou spolupráci v oblasti zelených technologií

10.09.2022 15:06 | Tisková zpráva

V rámci výstavy World Smart Energy Week proběhl minulý týden v Tokiu veletrh Fuel Cell Expo zaměřený na vodíkové technologie. České republika zde měla vlastní stánek, jehož přípravu zajistil CzechInvest spolu s Velvyslanectvím České republiky v Tokiu. Veletrhu se účastnily české firmy, HYTEP i univerzita Karlova.

CzechInvest podporuje česko-japonskou spolupráci v oblasti zelených technologií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

„CzechInvest podporuje česko-japonskou spolupráci v oblasti zelených technologií dlouhodobě. Letos na jaře se uskutečnil již druhý ročník česko-japonských inovačních dnů, v jejichž rámci mělo deset českých technologických firem možnost představit svá inovativní řešení a jejich přínos pro snižování uhlíkové stopy více než stovce japonských účastníků online webináře. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
O firmy vyvíjející vodíkové technologie je na japonské straně velký zájem. Vodíkové technologie jsou totiž klíčové pro dosažení dekarbonizace hospodářství. Zároveň se jedná o špičku v technologických inovacích, které mohou být stimulem pro zajištění ekonomického růstu a konkurenční výhodou,“ vysvětluje Petra Balladares Perez, manažerka EcoTech HUB Technologické inkubace.

Delegace českých firem spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a agenturou CzechInvest kromě veletrhu navštívila také Fukushima Hydrogen Energy Research Field (FH2R) a Yamanashi Hydrogen Company. FH2R leží nedaleko bývalé jaderné elektrárny Fukushima a je výsledkem snahy japonské vlády o revitalizaci oblasti zasažené tsunami v roce 2011. Jedná se o největší výrobu zeleného vodíku na světě s instalovaným výkonem alkalického elektrolyzéru 10 MW. Vyrobený zelený vodík se využívá v okolních podnicích a dopravě. Demonstrační centrum pro výrobu zeleného vodíku v Yamanashi o výkonu 1,5 MW se využívá k výrobě elektřiny a tepla ve firmě Hitachi a supermarketu Ognio. Obě zařízení jsou napájena z přilehlých solárních elektráren.

Výstava World Smart Energy Week představil nejnovější technologie nejen v oblasti vodíkových technologií, ale také z oblasti palivových článků, fotovoltaických systémů, baterií, smart grids nebo bioplynových stanic. Letošního ročníku se účastnily české firmy Cylinders Holding, DEVINN, INSTAR ITS, LEANCAT s.r.o. a Kolibrik.net. K české delegaci se připojily i Česká vodíková technologická platforma (HYTEP) a Univerzita Karlova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…