CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

20.04.2024 7:44 | Tisková zpráva

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národní divadlo v Praze, které na Olavinlinně představí jedno z nejvýznamnějších děl české opery. Koncertovat bude mimo jiné i s finskou sopranistkou Karitou Mattila. Během posledního týdne operního festivalu Savonlinna – od 29. července do 4. srpna – si návštěvníci mohou navíc užít na hradě Olavinlinna českou pivnici. V neposlední řadě Riihisaari – Savonlinna Museum, které bylo v roce 2023 vyhlášeno Muzeem roku, uspořádá rozsáhlou výstavu českého fotografického umění.

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo
Foto: wien.czechcentres.cz
Popisek: CzechTourism

Světoznámé Národní divadlo v Praze patří mezi největší operní domy v Evropě. Letos si navíc připomínáme 200. výročí narození Bedřicha Smetany, „otce české klasické hudby“. Jedno z jeho nejznámějších děl, Prodanou nevěstu, uvede Národní divadlo v Praze v Olavinlinně ve dnech 27. a 30. července a 1. srpna 2024.

Festivalový týden vyvrcholí 31. července velkým operním koncertem, v jehož rámci se milovníci klasiky mohou těšit na jedinečnou českou operní hudbu. Soubor sólistů z Prahy doplní na jevišti Karita Mattila, patřící mezi nejvýznamnější „janáčkovské“ sopranistky své generace. Poprvé zazpívá ve Finsku dramatickou roli Kostelničky Buryjovky v „Jenůfě“

Součástí české DNA je pak jedna z nejvýznamnějších klasických oper „Prodaná nevěsta“. V Savonlinně ji diváci budou moci shlédnout v režijní úpravě filmové a divadelní režisérky Alice Nellis, která klasickému dílu přidala ve svém aranžmá ještě další zajímavý rozměr. Její inscenace vtipně nahlíží na to, jak byl tento národní hudební poklad po téměř 160 let adaptován na jevišti.

„Velký operní koncert, pod taktovkou hudebního ředitele Národního divadla v Praze Roberta Jindry, pak představí hudbu nejznámějších českých skladatelů. Poslední týden operního festivalu bude opravdovým svátkem české hudby,“ vysvětluje umělecký ředitel festivalu Ville Matvejeff.

Na koncertě vystoupí například sopranistka Alžběta Poláčková v titulní roli Jenůfy nebo tenoristé Pavel Černoch a Aleš Briscein

Návštěvníci festivalu si budou moci užít Česko i jinými smysly. A potěšit své chuťové buňky. Poslední týden operního festivalu bude družstvo Suur-Savo hostit pivnici v Olavinlinně a podávat česká piva, často považovaná za nejlepší na světě.

VÝJIMEČNÁ VÝSTAVA ČESKÉ FOTOGRAFIE

Muzeum Riihisaari – Savonlinna bude hostit rozsáhlou výstavu českého fotografického umění (epä)tavallinen elämä – (ne)obvyklý život – (un)ordinary life, která představí na 150 děl od téměř 20 známých českých fotografů. Výstava potrvá od 26. dubna do 15. září 2024.

„Pokud je nám známo, bude to doposud nejrozsáhlejší výstava českého fotografického umění uspořádaná ve Finsku. Představí řadu velkých jmen české fotografie od starých mistrů až po umělce nové generace. Snímky představené na výstavě pokrývají 50leté období od éry komunismu až do současnosti. Mezi etablovanými umělci jsou Jan SaudekVáclav JirásekDita PepeJindřich ŠtreitLibuše Jarcovjáková a Dana Kyndrová. Mladší generace zastupují například Bára Prášilová a Kateřina Sýsová. Je nám ctí doplnit léto české kultury v Savonlinně touto skvělou sbírkou děl,“ říká Nikke Kaartinen, ředitel muzea Savonlinna.

Výstavu produkuje muzeum Riihisaari – Savonlinna a kurátorem je Jan Pohribný, oceněný fotograf a prezident Asociace profesionálních fotografů České republiky.

Velvyslanectví České republiky ve Finsku se jako partner operního festivalu Savonlinna a muzea Savonlinna podílí na přípravě fotografické výstavy a návštěvě Národního divadla v Praze.

„Letos v létě nabídne Savonlinna jedinečnou příležitost vychutnat si českou kulturu v mnoha podobách! Návštěvníci budou mít příležitost se seznámit s výstavou fotografií předních českých umělců v muzeu Riihisaari, zažít operní představení světového formátu, a nakonec ochutnat vynikající české pivo na hradě Olavinlinna. Vzhledem k tomu, že propagace české kultury je jedním z úkolů našeho velvyslanectví, je pro nás velmi důležitá účast na dokonalém létu české kultury v Savonlinně,“ vysvětluje Adam Vojtěch, velvyslanec České republiky ve Finsku.

„Jednou z hlavních motivací Finů k návštěvě Česka je právě naše kulturní bohatství a také tradice pivovarnictví. I proto nás velmi těší, že jsme dostali příležitost podpořit prezentaci české kultury během operního festivalu Savonlinna. Tato iniciativa je umocněna navíc tím, že právě letos slavíme Rok české hudby. Kromě prezentace na Olavinlinna připravilo naše Zahraniční zastoupení ve Skandinávii celou řadu aktivit propagujících toto významené výročí,” uzavírá ředitelka ředitelka Zahraničního zastoupení CzechTourism pro Skandinávii a Finsko Lucie Vallin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

7:02 Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektan…