CzechTourism: Obyvatelé míst, která mají nejvíc rádi turisté, oceňují přínosy cestovního ruchu

05.10.2022 15:16 | Tisková zpráva

Turismus patří mezi důležité zdroje příjmů, které by jinak v místě chyběly. Myslí si to 60 % rezidentů z turisty hojně navštěvovaných oblastí.

CzechTourism: Obyvatelé míst, která mají nejvíc rádi turisté, oceňují přínosy cestovního ruchu
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Většina z nich (90 %) cestovní ruch vnímá pozitivně (32 %) nebo neutrálně (58 %). Říká také, že kladně ovlivňuje mezilidské vztahy a kulturní i morální hodnoty. Vyplývá to z analýzy Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Podle 80 % dotázaných z turisty nejvíc vyhledávaných lokalit se životní standard v dané oblasti díky cestovnímu ruchu zlepšuje nebo je na dobré úrovni. Mnoho rezidentů (43 %) by z výše uvedených důvodů uvítalo, aby samosprávy (kraje, města a obce) turismus co nejvíc podporovaly. Vnímají přitom i problematické aspekty většího zájmu, za nejčastěji považují vyšší ceny, dopad na přírodu či intenzivnější dopravu spojenou s omezenými možnostmi parkování.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„Cestovnímu ruchu se snažíme pomáhat po všech stránkách. Proto mimo jiné řešíme digitální projekt GDS, tedy globální systém pro distribuci zážitků a služeb cestovního ruchu. Přes něj by mohl turista například vzdáleně zjistit aktuální volná místa na parkovištích nebo si rezervovat zážitky a služby ještě před příjezdem na místo výletu či dovolenou,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Další přínosy připravovaného digitálního projektu popisuje vedoucí oddělení obsahu a rozvoje webových portálů České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Moc: „Systém GDS pomůže nejen samotným návštěvníkům, ale i profesionálům v cestovním ruchu a sektoru jako takovému. Díky plánovanému napojení GDS na náš portál Kudy z nudy, který patří k nejpoužívanějším webům pro plánování výletů a dovolené v rámci České republiky, se více zviditelní nabídky i menších podnikatelů či méně známých lokalit. Systém by měl také poskytnout nástroje, které pomohou zlepšit řízení cestovního ruchu v České republice."

Významně pozitivní roli může sehrát i cestování mimo hlavní sezónu, která v evropských nejnavštěvovanějších městech bývá zpravidla od jara do října. Mimo toto období je v daných destinacích méně cestovatelů a nižší jsou i ceny. Udržitelnost cestovního ruchu podporuje také venkovská turistika, dobrovolnictví, nákup regionálních produktů apod.

Jaký byl v 1. pololetí 2022 postoj rezidentů k cestovnímu ruchu v lokalitě zjišťoval Institut turismu od letošního dubna do června. Výsledky jsou k dispozici na tomto místě. Šetření se zúčastnilo 5 171 lidí ze 150 různých míst. Data k tomuto tématu se sbírají průběžně. Detailní čísla i po jednotlivých lokalitách bude obsahovat celková zpráva za rok 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…