Historie vaření piva ve středočeské Lobči sahá až do roku 1586. Pivovar a sladovna byly dlouhou dobu v nepřetržitém provozu, v 90. letech 19. století došlo k modernizaci, v roce 1943 se však výroba zastavila a od 80. let 20. století byl pivovar opuštěný a chátral.
Až později ho objevili v té době třicetiletí architekti Jana a Pavel Prouzovi. Začali pracovat na oživení a současně si plnili sen o bydlení v památce. Rovněž rozvíjeli kulturní aktivity na venkově. Pro veřejnost se lobečský areál s pivovarem (více ZDE) znovu otevřel v roce 2014.
„Česko má tisíciletou tradici ve vaření piva, daná věc je tak velkým tématem i jako kulturní produkt. Tuzemský pivní kultura proto usiluje o zápis na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Součástí má být samotný nápoj, kultura čepování, atmosféra české hospody i česká věta: „Jdeme na jedno,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Gastronomie patří spolu s památkami mezi hlavní lákadla pro cestování do Česka. Vždyť v průměru každý čtvrtý zahraniční turista realizuje v Česku alespoň jednu aktivitu spojenou s gastronomií. Gastronomie nejvíce láká Američany a Němce (27 %), Brity (28 %) a Francouze (32 %).“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva