DPP o deset dnů zkrátil rekonstrukci tramvajové tratě u Masarykova nádraží, využije je k opravě ve Spálené ulici

18.06.2024 19:15 | Tisková zpráva

Ve středu 19. června 2024 od ranního výjezdu se vrátí tramvajový provoz do Havlíčkovy a Dlážděné ulice, kde Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od konce dubna rekonstruoval tramvajovou trať. Stavební práce se podařilo zkrátit o deset dnů. Získaný čas DPP využije k opravě tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice.

DPP o deset dnů zkrátil rekonstrukci tramvajové tratě u Masarykova nádraží, využije je k opravě ve Spálené ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Od středy 19. června od ranního výjezdu do soboty 29. června 2024 do ranního výjezdu bude proto obousměrně přerušen provoz tramvají v Myslíkově ulici a od křižovatky Ječné ulice s Karlovým náměstím po křižovatku Spálené a Lazarské ulice. Tramvajové linky č. 2, 3, 5, 18, 22, 23, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 a 99 budou jezdit po změněných trasách, linky č. 21 a 24 budou zrušeny. DPP zavede v denním provozu tramvajové linky č. 32 a 33.

„Rekonstrukci tratě v oblasti Masarykova nádraží se povedlo zkrátit díky příkladné koordinaci s činnostmi dalších subjektů v oblasti. Od Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) i Pražské plynárenské distribuce (PPD) jsme si mohli převzít staveniště dříve, než předpokládal původní harmonogram. Operativně jsme přepracovali plán našich prací včetně subdodávek a v konečném součtu se podařilo rekonstrukci zkrátit o deset dnů,“ vysvětluje Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP.

Zrekonstruovaná trať v Havlíčkově a Dlážděné ulici je nyní uložena na antivibračních rohožích a má lepší poloměry oblouků. Díky tomu se zlepší nejen průjezdnost oblastí, ale i samotný provoz bude tišší. Zastávky u Masarykova nádraží jsou zcela bezbariérové a lépe umístěné z pohledu bezpečného přecházení chodců.

„Ušetřených deset dnů využijeme k opravě tramvajové tratě v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice v dřívějším termínu. Původně jsme ji plánovali zrealizovat v průběhu letošního července, nicméně souběh s výstavbou nové tramvajové tratě na Václavském náměstí, která přeruší provoz mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí, je dopravně nevhodný,“ doplňuje Miroslav Penc a dodává: „Úsek ve Spálené ulici je vůbec nejvytíženějším místem tramvajové sítě v Praze, kterým ve špičkách pracovního dne projede 62 spojů za hodinu v každém směru. Potřebujeme zde vyměnit opotřebené kolejnice a kolejové konstrukce z roku 2010. Jejich životnost 14 let je při takovém zatížení nadstandardní.“

Veškeré kolejnice a kolejové konstrukce pro opravy a rekonstrukce tramvajových tratí v Praze dodává Dopravnímu podniku jeho 100% dceřiná společnost Pražská strojírna.

Dopravní opatření

Z důvodu opravy tramvajové trati v oblasti křižovatky Spálené a Myslíkovy ulice bude od středy 19. června od cca 4:30 do soboty 29. června 2024 do cca 4:30 obousměrně přerušen provoz tramvají v úsecích Karlovo náměstí – Lazarská a Jiráskovo náměstí – Myslíkova.

Změny tras a provozu tramvajových linek:

  • Linka č. 2 bude ve směru od Sídliště Petřiny vedena ze zastávky Chotkovy sady přes zastávky Malostranská (na nábřeží Edvarda Beneše) a Právnická fakulta do zastávky Malostranská (u stanice metra), a dále bude pokračovat zpět směr Sídliště Petřiny. 
  • Linky č. 3 a 92 budou v úseku Palackého náměstí – Lazarská odkloněny přes zastávky Národní divadlo a Národní třída. 
  • Linka č. 4 bude v provozu i o víkendu. 
  • Linka č. 5 bude ve směru od Slivence zkrácena do zastávky Na Knížecí (ve směru do Slivence obsluhuje i zastávky Anděl v Plzeňské a Nádražní ulici). 
  • Linky č. 18 a 93 budou v úseku Albertov – Národní divadlo odkloněny přes zastávky Výtoň, Palackého náměstí a Jiráskovo náměstí. 
  • Linky č. 21 a 24 budou zrušeny. 
  • Linky č. 22 a 97 budou v úseku Karlovo náměstí – Malostranská odkloněny přes zastávky Palackého náměstí, Národní divadlo (na nábřeží) a Staroměstská. Linka č. 22 bude v provozu pouze v trase Zahradní Město – Bílá Hora.
  • Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky Újezd odkloněna přes zastávky Švandovo divadlo, Arbesovo náměstí, Anděl a Na Knížecí do zastávky Plzeňka.
  • Linky č. 91 a 96 budou v úseku Karlovo náměstí – Lazarská odkloněny přes zastávky Palackého náměstí, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 94 bude v úseku Zborovská – Lazarská odkloněna přes zastávky Jiráskovo náměstí, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 95 bude v úseku Albertov – Lazarská odkloněna přes zastávky Výtoň, Palackého náměstí, Národní divadlo a Národní třída.
  • Linka č. 99 bude v úseku Karlovo náměstí – Újezd odkloněna přes zastávky Palackého náměstí, Národní divadlo (na nábřeží), Staroměstská, Malostranská (v Letenské ulici) a Malostranské náměstí.

Nově zavedené linky tramvají

V denním provozu budou zavedeny:

  • Linka č. 32 v trase Vypich – Pohořelec – Pražský hrad – Malostranská – Újezd – Národní třída –Václavské náměstí – Masarykovo nádraží – Bílá labuť. V pracovní dny do cca 19:30 bude pokračovat ve směru Florenc – Palmovka – Bulovka – Kobylisy. 
  • Linka č. 33 v trase Nádraží Hostivař – Zahradní Město – Průběžná – Koh-i-noor – Náměstí Míru – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Palackého náměstí – Výtoň – Nádraží Braník.

Změny v zastávkách tramvají

Zřizují se zastávky:

  • Malostranská – (pro linku č. 99 v obou směrech), v Letenské ulici poblíž křižovatky s ulicí Klárov
  • Malostranská – (směr Čechův most, resp. Právnická fakulta) na nábřeží Edvarda Beneše
  • Na Knížecí – nástupní a výstupní v ulici Za Ženskými domovy

I nadále zůstávají v platnosti veškerá dosavadní dopravní opatření v souvislosti s výlukou provozu tramvají na Libeňském soumostí.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v České republice největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 150 autobusových, 36 tramvajových (27 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2024 DPP vlastnil 1 185 autobusů, z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 782 tramvajových vozů a 16 trolejbusů. Podnik měl k 1. lednu 2024 v evidenčním stavu celkem 11 225 zaměstnanců, z toho 4 439 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Jeskyně se z povodní už vzpamatovaly, zavřeny zůstávají Jeskyně Na Pomezí a část Punkevních

22:03 Správa jeskyní ČR: Jeskyně se z povodní už vzpamatovaly, zavřeny zůstávají Jeskyně Na Pomezí a část Punkevních

Zpřístupněné jeskyně České republiky se již z větší části vzpamatovaly z přívalů vody a větru v uply…