HZS: Česká republika vysílá do Bulharska dva vrtulníky, budou bojovat s lesním požárem

16.07.2024 19:15 | Tisková zpráva

Bulharsko včera v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádalo o pomoc v souvislosti s rozsáhlým lesním požárem ve složitém terénu v Starozagorské oblasti. Situaci na místě komplikují vysoké teploty a také velice silný vítr. Česká republika vysílá do oblasti na pomoc dva vrtulníky, určené pro hašení požárů v přírodním prostředí a pozemní podporu.

HZS: Česká republika vysílá do Bulharska dva vrtulníky, budou bojovat s lesním požárem
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Vrtulník BlackHawk s bambi vakem o objemu 3450 litrů soukromého dodavatele, který v ČR zajišťuje letecké hašení v rizikové sezóně a který kromě grantu rescEU-transition spolufinancuje i Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo vnitra ČR, bude mít na palubě jednoho leteckého záchranáře a velitele zásahu. Odstartovat by měl v průběhu zítřejších ranních hodin z Letiště Hořín.

Druhý vrtulník, Bell 412 s bambi vakem 900 litrů Letecké služby Policie ČR, poletí s jedním leteckým záchranářem na palubě, startovat by měl také v časných ranních hodinách z Ruzyně. Očekává se, že oba vrtulníky na místo dorazí vpodvečer.

Záchranný útvar HZS ČR dále vysílá pozemní cestou dva letecké záchranáře na střídání a podpůrný tým se dvěma velkokapacitními nádržemi Fireflex o objemu 54 tis. a 36 tis. litrů. Ty mohou sloužit jak k plnění bambi vaků, tak jako retenční nádrže a zásobníky hasiva na špatně dostupných místech.

Pro aktuální informace sledujte sociální sítě ZÚ HZS ČR a GŘ HZS ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

potraviny

Tvrdíte, že budeme usilovat o budoucnost, kde bude mít každá rodina přístup k zdravým, udržitelným a cenově dostupným potravinám. Zajímá mě, jak přesně toho chcete docílit? Jak chcete zajistit cenově dostupné potraviny pro všechny? Děkuji za možnou odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS: Ohňový patent Marie Terezie položil před 273 lety základy dnešní protipožární ochrany

10:17 HZS: Ohňový patent Marie Terezie položil před 273 lety základy dnešní protipožární ochrany

Dne 21. srpna roku 1751 vešel v platnost první ucelený protipožární předpis, tzv. Ohňový patent císa…