Hasičský záchranný sbor: Advent, Vánoce a silvestr - předejděme nebezpečí

08.12.2024 7:14 | Tisková zpráva

První prosincovou neděli jsme zapálili na adventním věnci první ze čtyř svíček. S adventem jsou neodmyslitelně spojené také tradice a symboly Vánoc. Zapalujeme svíčky, začínáme péct cukroví a zdobit vánoční stromky. Na konci roku pak s příchodem silvestra a Nového roku oslavujeme pomocí zábavné pyrotechniky. Jak ale předejít některým nešťastným událostem, spojeným právě s tímto obdobím?

Hasičský záchranný sbor: Advent, Vánoce a silvestr - předejděme nebezpečí
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Svíčky a adventní věnce

  • Při nákupu vánočního věnce dbáme na to, aby nebyl vyroben z vysoce hořlavého materiálu, a také výběru svíček bychom měli věnovat dostatek času.
  • Klasické svíčky, určené např. do svícnů, nejsou pro adventní věnce příliš vhodně, neboť brzy prohoří a mohou věnec či okolí zapálit.
  • Pod každou svíčku patří podložka z nehořlavého materiálu o dostatečné šíři. Pokud dojde k převrhnutí či roztavení svíčky, zabrání se nehořlavou podložkou rozšíření ohně na nábytek, interiérové textilie a další vybavení domácnosti.
  • Pro adventní věnec je důležité vybrat vhodné místo. Rozhodně otevřený oheň nedáváme k oknům do průvanu, blízko záclon, do těsné blízkosti sedaček či jiných textilií.
  • Pokud na adventním věnci nejsou svíčky umístěné v misce z nehořlavého materiálu, který oddělí svíčku od dekorace a zachytí horký vosk, svíčky v žádném případě nezapalujme. Věnec s nezabezpečenými svíčkami ponechme pouze jako dekoraci.
  • Nikdy nenechávejme zapálenou svíčku bez dozoru dospělé osoby.
  • Zabraňme, aby na hořící svíčku dosáhly malé děti.

Vaření a pečení

Vánoce jsou také obdobím přípravy svátečních pokrmů. Při pečení, vaření a smažení nenechávejme bez dozoru zapnutý sporák nebo vařič. Dbáme zvýšené opatrnosti při vaření, aby nedocházelo ke vznícení připravovaných potravin. Pamatujme, že např. horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k výbuchu, rozšíření požáru na digestoř a kuchyňskou linku, případně popálení. Pokud se na pánvi vznítí potraviny, je nejlepší pánev zakrýt pokličkou, navlhčenou utěrkou nebo třeba plechem na pečení, a oheň tak udusit, případně použít hasicí přístroj s náplní, určenou speciálně na jedlý tuk. Před začátkem hašení je třeba vypnout přívod energie.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jaroslav Chalupský byl položen dotaz

Stát

Pane senátore, vy tvrdíte, že se stát chová k soukromému sektoru jako otrokář. Souhlasíte se mnou i v tom, že tato vláda nechává na holičkách úplně všechny? Od zaměstnanců až po živnostníky? Vždyť co pro ně udělala dobrého. Nic. Lidé jen chudnou a pracovní život jim tato vláda jen komplikuje - např....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně restartovala program robotické chirurgie

19:28 Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně restartovala program robotické chirurgie

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně byla jedním z prvních pracovišť provozujících robotickou chirur…