Hasičský záchranný sbor: Vodácká sezóna začala. Jak se správně a bezpečně chovat na vodě?

21.06.2024 22:03 | Tisková zpráva

Voda je nebezpečný živel, ale největší nebezpečí představuje lidská nezodpovědnost, přecenění vlastních schopností a zbytečné hazardování se svým životem. Na vodu každoročně vyjede přibližně 600 000 vodáků. V loňském roce hasiči zasahovali u 204 případů záchrany osob z vody. Za letošní rok hasiči vyjeli už k 64 případům.

Hasičský záchranný sbor: Vodácká sezóna začala. Jak se správně a bezpečně chovat na vodě?
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

V tekoucích vodách představují největší nebezpečí překážky, jako jsou balvany, popadané kmeny stromů, jezy, peřeje, proudy a víry. Základem je neriskovat! Jak se tedy správně na vodě chovat? 

  • alkohol na vodu nepatří 
  • správná výbava je základ – na sobě bychom měli mít vždy záchrannou vestu, ideálně i helmu 
  • děti nenecháváme u vody nikdy samotné bez dozoru a vždy je vybavíme řádnými plovacími pomůckami
  • vyhýbat bychom se měli peřejím a místům, kde se tvoří nebezpečné víry
  • pozor bychom měli dávat také na spodní proud, který by nás mohl strhnout pod vymleté břehy do kořenů a větví stromů
  • na vodu bychom se rozhodně neměli vydávat v případě, že platí jakýkoliv stupeň povodňové aktivity nebo nepřízeň počasí
  • sledovat bychom měli také aktuální instrukce o sjízdnosti jezů a další pokyny na vodním toku

Podle odhadů českých vodáckých organizací vyjede na vodu každoročně až 600 000 vodáků. S růstem oblíbenosti vodáckého sportu roste i počet mimořádných událostí, ke kterým na vodě dojde. Hasiči a nejen oni, upozorňují na bezpečí při vodáctví a na zbytečný hazard s vlastním životem, ale i s životy záchranářů. Každoročně hasiči v době letních měsíců zachraňují nebo vyhledávají utonulé osoby z vody v desítkách případů.

V loňském roce hasiči evidují celkem 204 případů záchrany osob z vody. V letošním roce hasiči vyjeli již k 64 případům záchrany osob z vody. V první polovině roku tak jde o mírný nárůst případů oproti roku 2023.

V případě, že se dostaneme do nebezpečné situace, je důležité v takových případech nezapomenout na vlastní bezpečí. Ze zachránce, který není sám ve zcela bezpečném postavení, se totiž velice snadno stane další oběť. V takové situaci je lepší rychle zavolat tísňovou linku a držet se instrukcí operátorů a záchranu nechat na přivolaných profesionálech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští informační web o ETCS

7:14 Správa železnic spouští informační web o ETCS

Zavedení výhradního provozu ETCS na hlavních koridorech se blíží, Správa železnic proto spouští spec…