Kancelář prezidenta republiky: Žáci z Jesenicka se vracejí do svých škol

22.10.2024 16:08 | Tisková zpráva

Katastrofální následky povodní na Jesenicku se nevyhnuly ani školám či školkám. Po návštěvě postižených oblastí proto Kancelář prezidenta republiky přišla s nápadem na pomoc žákům, rodičům a učitelům zajištěním dočasných prostor pro výuku.

Kancelář prezidenta republiky: Žáci z Jesenicka se vracejí do svých škol
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Osloveny byly Poslanecká sněmovna a Nadace Via a díky této spolupráci bylo možné žáky z několika škol ubytovat ve sněmovních ubytovacích zařízeních v Lipnici nad Sázavou a v Harrachově. Některé děti se již vrací do svých škol.

„Následky povodní jsou rozsáhlé a katastrofální. Zasaženy byly nejen rodinné a bytové domy, ale i veřejné instituce, školy a školky. A právě přerušení výuky v nejvíce postižených oblastech, které prezident republiky ihned po opadnutí vody navštívil, nás přivedlo na myšlenku alespoň částečně pomoct žákům, jejich rodičům a pedagogům, a zajistit dočasné prostory pro výuku. Kancelář prezidenta republiky nedisponuje žádnými velkokapacitními ubytovacími prostory, oslovili jsme proto Poslaneckou sněmovnu a společně nápad zrealizovali,“ vysvětluje vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 17068 lidí

Mezi nejvíce poškozené školy v regionu patřila Základní škola Česká Ves. Využila proto nabízené pomoci mimo jiné i ze strany KPR, Poslanecké sněmovny a Nadace Via. „Během těchto výjezdů se žáci věnovali vzdělávacím aktivitám, sportovním aktivitám, ale také těm socializačním. Díky iniciativě dalších škol a organizací se 8. a 9. ročníky dále vydají na vzdělávací výjezdy do Lipnice nad Sázavou a Kunčic pod Ondřejníkem. Téměř všechny ročníky 2. stupně tak v průběhu podzimu zažijí tzv. školu v přírodě, na což doposud nebyly zvyklé, neboť v České Vsi máme přírodu všude kolem sebe,“ říká Filip Worm, ředitel Základní školy Česká Ves.

Ocenil především celospolečenskou solidaritu, která po povodních následovala. „A byť nám příroda dokázala, že je opravdu silná a jedinečná, ukázala nám i to, že solidarita a dobrota v lidech stále ještě je. Velký dík patří totiž nejen našim pedagogům, kteří se nové situaci, kdy jim byly zničeny pomůcky a kdy musí učit ve zcela improvizovaných podmínkách, museli rychle přizpůsobit a pracovat dále. Díky patří i rodičům, dobrovolníkům a dárcům, kteří se ať už fyzicky, finančně nebo materiálně podíleli na obnově naší školy,“ doplnil.

Možnost pomoci využila také Základní škola Jeseník. „V týdnech od 30. září a od 7. října odjely všechny třídy zasaženého druhého stupně na školy v přírodě. Žáci se učili v Ivančicích u Brna, v Hustopečích, v Zastávce u Brna a v Harrachově. Všem subjektům, které nám toto umožnily, patří velké poděkování,“ říká Radek Ambrož koordinátor škol v přírodě.

Přestože se situace v obou zmíněných školách ještě zdaleka neblíží k normálu, někteří žáci jsou již zpět ve svých lavicích a mohou se vzdělávat znovu ve svém domovském regionu. Problém s nedostatečnými kapacitami na vzdělávání však nadále přetrvává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

SPD nebo Piráti

Kdo je pro vás přijatelnější partner? Přijde mi, že byste radši spolupracovali se SPD než s Piráty, je to tak? A proč je tak důležité, kdo má nebo nemá ve sněmovně post místopředsedy, k čemu nám lidem tato funkce je?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Žáci z Jesenicka se vracejí do svých škol

16:08 Kancelář prezidenta republiky: Žáci z Jesenicka se vracejí do svých škol

Katastrofální následky povodní na Jesenicku se nevyhnuly ani školám či školkám. Po návštěvě postižen…