Liberecký kraj: Dny čistého ovzduší přinesly zábavu i poučení do Frýdlantu, Semil a Turnova

14.10.2022 20:29 | Tisková zpráva

Jak správně topit, jaká je kvalita ovzduší v regionu nebo kdo sleduje dopady vytápění na životní prostředí. O tom všem se mohli zájemci dozvědět ve dnech od 20. do 22. 9. od odborníků v rámci Dnů čistého ovzduší. Akce, kterou připravil krajský odbor životního prostředí a zemědělství spolu s městskými úřady ve Frýdlantu, Semilech a Turnově.

Liberecký kraj: Dny čistého ovzduší přinesly zábavu i poučení do Frýdlantu, Semil a Turnova
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Otázka čistého ovzduší je stále aktuálnější, a proto jsem velmi rád, že máme možnost organizovat akci, jako jsou Dny čistého ovzduší. Účelem této akce je co nejlépe zprostředkovat lidem informace o kvalitě ovzduší a naučit je, jak správně používat domácí kotle, kamna a krby. Správným používáním topných médií se totiž významně eliminuje znečištění ovzduší. Planetu máme jen jednu a je třeba se o ni řádně starat,“ uvedl Václav Židek, náměstek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Hlavní program zajistila edukativní show SMOKEMAN ZASAHUJE v podání Jiřího Horáka z Výzkumného energetického centra, který navštívil Frýdlant, Semily a Turnov se svojí pojízdnou kotelnou. Diváci se interaktivně seznámili se zásadami správného topení formou fyzikálních jevů, pokusů nebo názornými ukázkami přímo v pojízdné kotelně.

Ve Frýdlantu a Turnově program doplnili zástupci společností Asekol a. s. a Elektrowin a. s, které se zabývají zpětným odběrem elektrospotřebičů a elektrozařízení. Představili mimo jiné i třídění a recyklaci vysloužilého elektrozařízení a jeho umístění do nádob k tomu určených.

V Turnově byl pro zájemce prezentován Státním zdravotním ústavem interiér a technika měřícího vozu kvality ovzduší a ve stánku Státního fondem životního prostředí České republiky bylo možné získat informace o dotacích Nová zelená úsporám.

Součástí vzdělávacího programu jsou i další aktivity, které mají za cíl veřejnost blíže seznámit se správnými zásadami správného topení. V květnu letošního roku byly spuštěny webové stránky (ZDE), kde návštěvník může najít informace o tom v čem topit, jaké palivo používat, jak obsluhovat a udržovat spalovací zařízení, které dotační programy může využít či zjistit aktuální stav ovzduší v Libereckém kraji.

Osvětová kampaň je součástí projektu, který je podpořen z Norských fondů z programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…