MPO: Podpora digitalizace, výzkumu a inovací. Pro podnikatele je připraveno 1,1 miliardy

09.07.2024 19:02 | Tisková zpráva

Modernizace technologií, posílení kybernetické bezpečnosti, propojení informačních systémů, pokrytí nákladů na software a hardware nebo podpora užší spolupráce s výzkumnými organizacemi.

MPO: Podpora digitalizace, výzkumu a inovací. Pro podnikatele je připraveno 1,1 miliardy
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Ministerstvo průmyslu a ochodu (MPO) připravilo pro malé a střední podniky dvě nové výzvy: Digitální podnik a Technologické platformy, které firmám pomohou rozvíjet nové technologií a digitalizovat vnitřní procesy.  Z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) je celkově připraveno 1,1 miliardy korun. Žádosti bude možné podávat prostřednictvím portálu ISKP2021+.

„Přechod na digitální ekonomiku přináší pro malé a střední podniky významné příležitosti, které pro ně však může být složité naplno využívat kvůli nutnosti vysokých investic do pokročilých technologií, automatizace a robotizace. S tím jim chceme pomoci, a proto jsme připravili dvě nové výzvy z OP TAK,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Jedná se například o investice do posílení kybernetické bezpečnosti, školení a certifikace v oblastech IT, modernizaci logistických a skladových technologií nebo rozvoj spolupráce mezi podniky a výzkumnými organizacemi prostřednictvím konzultací s experty.“

Digitální podnik

Výzva se zaměřuje na podporu digitalizace a zavádění pokročilých nevýrobních digitálních technologií v malých a středních podnicích. Podpora cílí především na modernizaci logistických a skladových technologií, posílení kybernetické bezpečnosti, školení a certifikace v oblastech IT a vylepšení propojení interních systémů a zařízení v rámci firmy pro efektivní komunikaci a sdílení dat.

„Reagujeme na současný technologický vývoj a potřeby firem investovat do digitálních technologií a služeb. Pomocí této výzvy mohou firmy zvýšit svoji produktivitu, snížit provozní náklady a lépe sbírat a analyzovat data,“ dodává vrchní ředitel fondů Evropské unie Marian Piecha.

O podporu mohou žádat malé a střední podniky. Výše podpory bude poskytována podle regionální mapy podpory. Celkové způsobilé výdaje na projekt musí být minimálně ve výši 2,5 milionů korun a maximálně 50 milionů korun.

Žádosti mohou podnikatelé podávat od 15. července 2024 do 31. března 2025 prostřednictvím portálu ISKP2021+. Celková alokace z OP TAK je 1 miliarda korun.

Více informací najdete na ZDE.

Technologické platformy

Tato výzva je zaměřena na podporu rozvoje technologických platforem, které propojují veřejný a soukromý sektor ve výzkumu, vývoji a inovacích v oblastech klíčových pro podnikatelskou sféru. Pro zvýšení spolupráce mezi podniky a výzkumnými organizacemi je v rámci této výzvy možné žádat o podporu na financování nákladů na hardware, software, služby poradců, expertů, studie, semináře, konference nebo marketing a propagaci.  

„Výzva má za cíl podpořit urychlení digitální a zelené transformace prostřednictvím podpory koordinačních aktivit technologických platforem, zejména při tvorbě strategií a inovací, které umožní podnikům lépe reagovat na společné výzvy a potřeby v oblasti moderních technologií,“ říká vrchní ředitel fondů Evropské unie Marian Piecha.

O podporu mohou žádat malé, střední i velké podniky. Výše podpory činí 75 % z prokázaných způsobilých výdajů, a to bez ohledu na typ subjektu. Celkové způsobilé výdaje na projekt musí být minimálně ve výši 2 milionů korun a maximálně do výše 10 milionů korun.

Podnikatelé mohou žádosti podávat od 15. července 2024 do 11. listopadu 2024 prostřednictvím portálu ISKP2021+. Celková alokace z OP TAK je 100 milionů korun.

Více informací najdete na ZDE.

Zájemci o dotaci se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace, která je zprostředkujícím subjektem OP TAK a pomáhá s přípravou žádostí o dotaci a administrací projektu. Agentura je zastoupena ve všech regionech republiky a zároveň provozuje bezplatnou Zelenou linku 800 800 777.

OP TAK 2021-2027 je jeden z klíčových evropských programů na podporu podnikatelů. Jeho cílem je zvýšit přidanou hodnotu podniků, podpořit rozvoj nových inovativních firem a usnadnit chytrý přechod k udržitelné a digitální ekonomice. Program se primárně zaměřuje na podporu malých a středních podniků. V oblasti úspor energií, energetické a digitální infrastruktury nebo výzkumu a vývoje nechybí ani podpora pro velké podniky. Řídícím orgánem je sekce fondů Evropské unie na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

11:12 VZP: Včasná diagnostika je klíčová pro zpomalení demence

Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence trpí stále více lidí. Vloni se tak léčilo více než 6…