MPO: Vláda jmenovala dva nové radní Energetického regulačního úřadu

29.08.2024 16:08 | Tisková zpráva

Novými členy Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se stali Jan Šefránek a Tomáš Hüner. Vláda schválila jmenování dvou neobsazených míst členů Rady, kteří doplní současné tříčlenné obsazení na plný počet pěti členů.

MPO: Vláda jmenovala dva nové radní Energetického regulačního úřadu
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„Energetický regulační úřad hraje klíčovou roli při zajištění stability a bezpečnosti na trhu s energiemi, což je v současné době pro českou energetiku zásadní. Jan Šefránek a Tomáš Hüner jsou kandidáti s rozsáhlou odbornou i manažerskou zkušeností, kteří jsou v oblasti energetiky respektovanými osobnostmi. Pevně věřím, že jejich působení v Radě Energetického regulačního úřadu významně přispěje k dalšímu rozvoji energetického sektoru a ochraně zájmů spotřebitelů i firem,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Do výběrového řízení se přihlásilo osm uchazečů, z nichž výběrová komise doporučila jmenování Jana Šefránka a Tomáše Hünera. Jan Šefránek pracuje na ERÚ více než patnáct let a v současné době je ředitelem sekce regulačních činností a mezinárodní spolupráce. V rámci ERÚ prošel různými útvary a vedl oddělení strategie a inovací, vědy a výzkumu, stejně jako oddělení statistiky a sledování kvality.

Tomáš Hüner má rozsáhlé zkušenosti z manažerských pozic v oblasti výroby, přenosu a distribuce elektrické energie. Kromě toho působil pět let jako náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku a v letech 2018–2019 vykonával funkci ministra průmyslu a obchodu.

Funkční období členů Rady ERÚ trvá pět let a každý rok je jmenován jeden nový člen. V rámci legislativy se diskutovalo o možném snížení počtu členů Rady ERÚ z pěti na tři členy. Po diskuzích na politické úrovni a s odborníky z energetického sektoru zůstává počet pěti členů. Takové složení pomůže zvýšit nezávislost a důvěryhodnost úřadu a zajistit širší odborné pohledy. Jan Šefránek je jmenován na tři roky a Tomáš Hüner na čtyři roky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP zahajuje výstavbu výtahu ve stanici metra Radlická

10:22 DPP zahajuje výstavbu výtahu ve stanici metra Radlická

Radlická bude další, v pořadí již 48. bezbariérovou stanicí pražského metra. Dopravní podnik hl. m. …