Ministerstvo obrany: POKOS zavítal za dětmi na letní tábory

26.08.2024 16:08 | Tisková zpráva

Vojáci teritoriálních sil Armády České republiky (AČR) neodpočívají ani mimo školní rok. Během celých letních prázdnin navštěvují s projektovými dny Přípravy občanů k obraně státu (POKOS) letní dětské tábory po celé České republice, kde organizují programy, zaměřené na rozvoj dovedností a znalostí dětí v oblasti obrany a bezpečnosti.

Ministerstvo obrany: POKOS zavítal za dětmi na letní tábory
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Na více než sedmi desítkách táborů si děti mohly vyzkoušet mnoho zajímavých a praktických aktivit. Oblékly si například pyrotechnický oblek, učily se rozdělávat oheň pomocí křesadla a během orientačního běhu si ověřily, jak umějí číst v mapě. Také luštily šifry, poskytovaly první pomoc, vyzkoušely si překážkovou dráhu, ověřily si přesnou mušku při střelbě ze vzduchovek a poznávaly hlavní úkoly armády i jak spolupracuje s Integrovaným záchranným systémem. Na táboře v Obořicích u Nasavrk dokonce vojáci připravili pro děti oběd v podobě guláše v polní vojenské kuchyni.

V Moravskoslezském kraji se podle kapitána Martina Ogořalka z Krajského vojenského velitelství Ostrava stalo nejoblíbenější aktivitou maskování. Děti byly nadšené z možnosti vyzkoušet si vojenské barvy a naučit se základní techniky maskování v terénu. „Konečně vím, jakými barvami si vojáci malují obličej a doufám, že mi to vydrží do konce tábora,“ nadšeně vyprávěl jedenáctiletý Matyáš.

Podplukovník Mojmír Zachariáš, náčelník oddělení POKOS velitelství teritoriálních sil, zdůraznil, že díky příslušným memorandům mohou vojáci spolupracovat i s různými spolky, jako jsou například Český červený kříž, Sokol, Orel nebo Svaz orientačních běžců. „Tímto způsobem můžeme pro děti připravit program, při kterém se nenásilnou a zábavnou formou snažíme předat nové vědomosti a dovednosti,“ uvedl Zachariáš.

Díky této iniciativě mají děti příležitost získat základní povědomí o obraně státu a připravit se na různé krizové situace, což je důležité nejen pro jejich osobní rozvoj, ale také pro bezpečnost celé společnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP zavádí preventivní protipovodňová opatření

16:08 DPP zavádí preventivní protipovodňová opatření

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v koordinaci s krizovým štábem hl. m. Prahy zavádí preventivní pr…