NKÚ: Významné chyby v účetnictví ve výši 15,6 miliardy Technologická agentura ČR opravila, údaje jsou spolehlivé

13.08.2024 13:21 | Tisková zpráva

NKÚ prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky Technologické agentury České republiky (TAČR) za rok 2023. Kontroloři se také zaměřili na údaje, které TAČR předkládala pro hodnocení plnění státního rozpočtu.

NKÚ: Významné chyby v účetnictví ve výši 15,6 miliardy Technologická agentura ČR opravila, údaje jsou spolehlivé
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Díky tomu, že kontrola začala již v průběhu účetního období roku 2023, mohla TAČR průběžně opravovat významné nedostatky zjištěné kontrolory NKÚ. V účetnictví se jednalo o chyby, které by měly ve výši 15,6 mld. Kč vliv na zůstatky položek účetní závěrky TAČR za rok 2023.

Účetní opravy se týkaly zejména oblasti nákladů a podmíněných závazků z poskytovaných podpor výzkumu a vývoje. TAČR kromě toho provedla i odpovídající systémová opatření ve vedení účetnictví a výkaznictví. Po provedených opravách bylo účetnictví TAČR podle názoru NKÚ vedeno v souladu s právními předpisy a účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

V původním návrhu závěrečného účtu TAČR zjistili kontroloři četné nedostatky, které by měly vliv na jeho vypovídací hodnotu. V údajích předkládaných Technologickou agenturou ČR pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2023 zjistil NKÚ nevýznamnou chybu. I tyto nedostatky TAČR opravila. Výsledně jsou proto údaje závěrečného účtu TAČR i údaje, které předložila pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2023, podle NKÚ spolehlivé.

Vnitřní kontrolní systém TAČR byl po opatřeních přijatých v průběhu kontroly v prověřovaných oblastech vyhodnocen ze strany NKÚ jako účinný.

graf

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

7:31 Vězeňská služba: Vězni z celého Česka pomáhají v Krnově a na dalších místech

Od čtvrtka pomáhá téměř stovka odsouzených v jedné z oblastí nejvíce postižených nedávnými povodněmi…