O posledním dubnovém víkendu provoní muzeum a muzejní dvůr bylinky. V sobotu 27. dubna se koná už třetí ročník Bylinkového dne v muzeu a opět s bohatým doprovodným programem. Návštěvníci si budou moci vybrat a zakoupit sazenice a semena tradičních i méně známých rostlin, sušené bylinky, čaje, sirupy, čatní, pesta a mnoho dalších specialit, ve kterých hrají bylinky hlavní roli. Nově je přichystána také sekce věnující se domácí bylinné kosmetice.
V průběhu dne mohou zájemci navštívit také odborné přednášky, například na téma užitečné bylinky a užitečný hmyz, výhody odběru lokálních potravin od místních sedláků, o rizicích spojených s užíváním léčivých rostlin či například jak využít bylinky při domácí výrobě kosmetiky. „Letošní ročník Bylinkového dne kromě tradičního trhu a workshopů nejen pro děti přinese i řadu zajímavých přednášek, na kterých spolupracujeme s předními odborníky z institucí z resortu zemědělství. A samozřejmostí je možnost navštívit muzeum a všechny jeho expozice a výstavy,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea a ředitel pobočky Praha Jiří Houdek.
Občerstvení pro návštěvníky letos zajistí Tichá kavárna, kde se o zákazníky postará neslyšící obsluha. Zájemci se také mohou zúčastnit Bylinkového workshopu v gastrostudiu nebo se seznámit s fungováním květináče a vermikompostéru v jednom. Pro děti je přichystaná pohádka Jak čmeláček vítal jaro a dětské dílny.
Cena vstupného:
dospělý 150 Kč, dítě do 140 cm zdarma, studenti, senioři a děti nad 140 cm 50 Kč
PŘEDNÁŠKY – OBJEVOVNA 2. p.
11.00
Zahrada jako prostřený stůl aneb Bylinky pro lidi i užitečný hmyz
Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.
Zapomeňte na anglický trávník. Co si přejí mít na zahradě motýli, včely a čmeláci? Pozvěte užitečný hmyz do zahrad a bohatě se vám odmění.
14.00
Co je to KPZ aneb Najdi si svého sedláka
Alena Wranová, AMPI – Asociace místních potravinových iniciativ, CooLAND
Krátké a dlouhé cesty za jídlem. Co to je komunitou podporované zemědělství a co vše nabízí.
15.00
Rizika spojená s užíváním léčivých rostlin
PharmDr. Jan Martin, Ph.D., Česká fytoterapeutická akademie
Jak se na bylinky dívá současná věda, co je možné od léčivek reálně očekávat a jaká jsou rizika jejich užívání. O účinnosti a vedlejších účincích rostlin a možné interakce s běžnými léčivy a potravinami. Jaká je kvalita přírodních přípravků vyrobených u nás i ve světě.
16.00
Bylinky v domácí výrobě kosmetiky
Judita Klimentová, Kosmetika hrou
Co jsou to bylinné maceráty, jak je vyrábět a k čemu užívat. K čemu slouží aromaterapie a jak používat vonné esence a rostlinné oleje v přírodní kosmetice. Vykuřování – historie, nejčastěji využívané byliny a praktická ukázka nakonec.
PŘEDNÁŠKY – SÁL přízemí
11.00, 13.00 a 15.00
Go za gorilou! aneb Jak může káva a čokoláda zachraňovat horské gorily
Libor Ploček, fotograf, cestovatel
Roberto Trevisan, barista
BYLINKOVÝ WORKSHOP – GASTROSTUDIO 3. p.
11.00 a 13.00 - více informací ZDE
VÝROBA PŘÍRODNÍCH BYLINNÝCH SOLÍ DO KOUPELE – SÁL přízemí
14.00
DIVADLO PRO DĚTI – SÁL za výstavou Dělat les 3. p.
11.00 a 14.00
Jak čmeláček vítal jaro
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva