Největší výrobce sušeného masa v ČR Fine Gusto Nature představuje nové africké speciality

22.01.2025 13:46 | Komerční článek

Východočeská firma Fine Gusto Nature ihned na začátku roku 2025, kdy slaví již 11 let od svého založení, představila novinky ve svém portfoliu. Jedná se o africké speciality ze sušeného masa – biltong a originální kořeněné klobásky. Produkty byly vyvinuty ve spolupráci s André van Stadenem, který pochází přímo z Jihoafrické republiky.

Největší výrobce sušeného masa v ČR Fine Gusto Nature představuje nové africké speciality
Foto: Fine Gusto Nature
Popisek: Fine Gusto Nature - logo

„Už dlouho jsme se chystali zaměřit na vývoj a výrobu úplně nových produktů a jsem nesmírně rád, že jsme se potkali s André van Stadenem, který pochází z JAR a produkty ze sušeného masa jsou mu vlastní už od dětství,“ říká David Novák, zakladatel a majitel společnosti Fine Gusto Nature. „Díky Andrého zkušenostem jsme mohli začít s výrobou speciálního afrického sušeného masa s názvem biltong, které se připravuje úplně jiným způsobem, než je tomu u známější varianty jerky. Dále jsme do produktů zařadili speciální africké klobásky Droëwors z hovězího masa, které si troufám říct, že v této podobě vyrábíme na českém trhu jediní.“

Co je to biltong?

Sušené maso biltong pochází z Jihoafrické republiky a výraz vznikl složením holandských slov „bil“ (hýždě, zadní část) a „tong“ (proužek, jazyk). Jak tedy spojení slov napovídá, pravý biltong se vždy vyrábí ze zadní části zvířete, která je považována za nejkvalitnější. Základní surovinou pro výrobu originálního afrického biltongu je vždy červené maso, a to zejména z antilop, pštrosů a hovězího dobytka.

„Rozdíl oproti v Evropě známější variantě sušeného masa, tedy americkému jerky, je především v přípravě a způsobu sušení. Biltong se na začátku samotné výroby porcuje na silnější pruhy a marinuje se pouze ve směsi koření, vinného octu a soli po dobu minimálně 24 hodin. Poté se celé kusy zavěsí na háky a suší při teplotě do 25 °C, a to pomalu po dobu 5–7 dní dle typu masa,“ vysvětluje André van Staden a dodává: „Díky tomuto šetrnému způsobu výroby si biltong zachovává přirozené a pro tělo prospěšné enzymy, které jsou důležité například pro podporu lidské imunity. Protože se biltong suší za použití nízkých teplot, je ve výsledku vláčnější, šťavnatější a méně žvýkavý oproti jiným druhům sušeného masa.“

Dalším novým produktem jsou speciální africké klobásky Droëwors z hovězího masa. Ty byly vyvinuty a vyrobeny dle tradičních jihoafrických receptů a jsou oblíbené pro svoji speciální chuť a texturu. Klobásky jsou vyrobeny převážně z hovězího masa, které se marinuje a následně suší. Droëwors se často konzumují jako snack nebo se podávají jako součást různých jídel.

Jsou speciální zejména tím, že jsou bohaté na bílkoviny a mají dlouhou trvanlivost, což je činí ideální pro uskladnění. Kromě toho, jejich příprava a sušení se může lišit v závislosti na africkém regionu a rodinné tradici, což vede k různým variacím a chuťovým profilům. 

V letošním roce má podnik Fine Gusto Nature kromě zařazení afrických produktů do portfolia v plánu také další investice do výrobních prostor, které se nacházejí v areálu bývalého masokombinátu v hradecké čtvrti Březhrad. „Do strojního vybavení a adaptace prostor máme v letošním roce v plánu investovat přibližně 20 milionů korun. Dále bychom se letos rádi zaměřili na strategická spojení jak s českými, tak ale i zahraničními partnery. V neposlední řadě se chceme soustředit na marketing a jeho rozvoj,“ upřesňuje hlavní plány firmy David Novák.

O společnosti Fine Gusto Nature

Fine Gusto Nature se specializuje na výrobu vysoce kvalitního sušeného masa. Z názvu společnosti vyplývá, že cílem je vyrábět i balit kvalitní, přírodní a nutričně hodnotné potraviny bez přidaných barviv a konzervantů. Díky vysokému obsahu bílkovin a minimálnímu množství soli je sušené maso Fine Gusto vhodné jak pro sportovce, tak i pro manažery v hektických dnech, nebo pro každého, kdo má rád skutečnou chuť masa. Společnost Fine Gusto Nature, jejíž výroba probíhá v Hradci Králové, byla založena v roce 2014 a zaměstnává 50 zaměstnanců. Obrat podniku vzrostl ze 107 milionů korun za rok 2022 na 118 milionů korun za rok 2023 a za rok 2024 na 157 milionů korun. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Co říkáte na to, s čím aktuálně vláda přichází?

Dobrý den, i když jste byla myslím zvolena za vládní strany, teď si nejsem jistý za kterou, přesto si myslím, že jste objektivní. Zajímal by mě tak váš názor jednak na to, že chce vláda trestat jakousi činnost pro cizí moc, upřímně nechápu ani co přesně je tím myšleno? A pak, že chce zbavit dvojího ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Největší výrobce sušeného masa v ČR Fine Gusto Nature představuje nové africké speciality

13:46 Největší výrobce sušeného masa v ČR Fine Gusto Nature představuje nové africké speciality

Východočeská firma Fine Gusto Nature ihned na začátku roku 2025, kdy slaví již 11 let od svého založ…