Odborná skupina pro regionální rozvoj řešila podporu sociálních služeb

05.06.2016 17:08 | Zprávy

Ve čtvrtek 2. června 2016 se uskutečnilo zasedání Odborné skupiny pro regionální rozvoj při Vládním výboru pro zdravotně postižené občany (VVZPO), jehož členkami a členy jsou zástupci krajských úřadů. Smlouva na zajištění služeb podpory provozu IS VaVaI byla uzavřena na dobu určitou, a to na dobu do 31. 5. 2016.

Odborná skupina pro regionální rozvoj řešila podporu sociálních služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

V prvním bodu se vedla diskuse k průběhu dotačního řízení na financování sociálních služeb v jednotlivých krajích, jelikož financování sociálních služeb je již druhým rokem v kompetenci krajů. Většina krajů vyplatila první splátku dotace v průběhu března či dubna.

Druhým projednávaným tématem byla tvorba sítí sociálních služeb v krajích, a to především o tom, jak jsou vytvářeny sítě sociálních služeb a jak jsou do tohoto procesu zapojeni uživatelé sociálních služeb.

Zmíněn byl také problém se soustavně naplněnou kapacitou domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem ve většině krajů.

V třetím bodu se diskutovalo o systému vyrovnávacích plateb pro poskytovatele sociálních služeb.

Čtvrtý bod byl věnován tématu asistentů pedagoga, především s ohledem na zajištění finančních prostředků pro tuto pozici.

V pátém bodu členové a členky skupiny informovali o tom, jak jsou v jejich kraji zapojeny krajské pobočky Národní rady osob se zdravotním postižením ČR do připomínkování zásadních koncepčních dokumentů ovlivňujících životní podmínky lidí se zdravotním postižením a jejich rodin.

V posledním bodu pak byli členové a členky skupiny seznámeni s materiály usnadňujícími komunikaci s lidmi s poruchou autistického spektra, které vznikly v rámci činnosti Odborné skupiny pro koncepční řešení problematiky života osob s poruchou autistického spektra.


Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením definoval cíl „Metodicky podporovat kraje při přípravě a naplňování krajských plánů“.

Na tento cíl navazuje opatření „Metodicky podporovat přípravu, realizaci a průběžné monitorování krajských plánů vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením“.

Odborná skupina pro regionální rozvoj systematicky zabezpečuje plnění tohoto úkolu. Mimo to jsou na zasedání této skupiny diskutovány i aktuální témata týkající se osob se zdravotním postižením, která se řeší na úrovni krajů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Příjmy domácností stouply v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 procenta

16:13 Český statistický úřad: Příjmy domácností stouply v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 procenta

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvr…