Ombudsman: Zajistit volby ve vyplavených oblastech bude pro radnice náročné

19.09.2024 16:33 | Tisková zpráva

V regionech zasažených povodněmi budou při nadcházejících krajských a senátních volbách pravděpodobně hrát zásadní roli přenosné urny, případně alternativy k běžným volebním místnostem, jako tomu bylo za covidové pandemie. Vedení obcí může v této nelehké situaci využít předchozí zkušenosti se zajišťováním voleb pro lidi se specifickými potřebami. Užitečné informace nabízí na svém webu i veřejný ochránce práv.

Ombudsman: Zajistit volby ve vyplavených oblastech bude pro radnice náročné
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

„Výraz ‚přístupnost voleb‘ dostává v kontextu povodní úplně nový rozměr. Většinou o přístupnosti mluvíme v souvislosti s těmi, kteří kvůli svému věku, zdravotnímu postižení nebo pobytu v nemocnici či zařízení sociálních služeb potřebují pro výkon svého volebního práva podporu okolí či vhodnou úpravu prostředíNyní se ale týká tisíců lidí, kteří chtějí volit i přes to, že se potýkají s následky živelní katastrofy. Předpokládám, že vzhledem k okolnostem bude mít jen část z nich energii si ještě ve středu požádat o voličský průkaz, aby mohli volit mimo zaplavené okrsky. Proto budou pro volby zásadní přenosné urny,“ uvedl zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm. Termín pro osobní žádost o voličský průkaz končí ve středu 18. září v 16 hodin.

„Věřím, že starostové i volební komise volební víkend ve ztížených podmínkách zvládnou a každý, kdo bude chtít volit, se buď k urnám dostane, nebo se naopak volební schránky dostanou k těm, kteří se sami do volební místnosti dopravit nemohou,“ spoléhá Schorm. Důležité podle něj je včasné sdílení informací. Materiály, které veřejný ochránce práv v minulosti vytvořil právě s důrazem na přístupnost voleb pro lidi s postižením, mohou být podle zástupce ombudsmana vodítkem i v současné situaci.

„Máme zpracované například doporučení k podpoře voličů v pobytových sociálních službách i stručné desatero pro sociální pracovníky. Obojí může i nyní posloužit jako návod nebo kontrolní seznam pro zajištění vhodných podmínek pro volby,“ nabídla vedoucí odboru monitorování práv osob se zdravotním postižením, právnička Kanceláře ombudsmana Romana Jakešová. Přestože je situace v zaplavených regionech složitá, radnice by podle ní neměly zapomínat ani na voliče, pro které jsou kvůli zdravotnímu stavu či postižení i za normálních okolností volby složitější. Informace by obce měly předávat také v podobě dostupné lidem se sluchovým nebo zrakovým postižením. 

Veřejný ochránce práv se dlouhodobě zasazuje o to, aby si lidé před každými volbami mohli jednoduše dohledat informace o jednotlivých volebních místnostech. V minulosti proto navrhl dotazník, ve kterém mohu obce podrobně popsat přístupnost každé volební místnosti. Dotazník Ministerstvo vnitra letos zahrnulo mezi pokyny pro krajské úřady ke konání voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…