Ombudsman chce zaměstnavatelům pomoct řešit diskriminaci

03.09.2024 16:33 | Tisková zpráva

Ombudsman vydal doporučení určené zaměstnavatelům, kteří chtějí vytvořit férové prostředí pro své zaměstnance. Často se totiž na ombudsmana obracejí lidé, kteří pociťují diskriminaci na pracovišti. Praktická příručka s konkrétními příklady může přispět k tomu, aby se zaměstnanci cítili v práci dobře.

Ombudsman chce zaměstnavatelům pomoct řešit diskriminaci
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Cílem doporučení je upozornit na nejčastější situace, kdy k diskriminaci může dojít, a poskytnout návod, jak takovým situacím předejít. Doporučení nabízí také konkrétní tipy, jak přispět ke zlepšení postavení těch zaměstnanců, kteří se setkávají se znevýhodněním nejčastěji.

Obracím se v doporučení na zaměstnavatele, kteří se chtějí vyhnout diskriminaci. Domnívám se, že takových je většina. Pevně totiž věřím, že pro většinu zaměstnavatelů je důležitá spokojenost zaměstnanců. Právě férové a důstojné pracoviště je stěžejním předpokladem pro to, aby byli zaměstnanci spokojeni a mohli se plně věnovat své práci,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

Ombudsman vychází především z případů, kterými se on a jeho předchůdci zabývali. Zohledňuje také rozhodnutí českých a mezinárodních soudů ve věcech diskriminace. Věnuje se otázkám od výběru nového zaměstnance až po skončení pracovního poměru. Poradí, na co myslet při formulaci pracovních inzerátů, odměňování nebo uzavírání pracovních smluv. Vysvětlí, jak diskriminaci či šikanu řešit, pokud se už na pracovišti objeví.

Tipům, jak nediskriminovat v zaměstnání, se bude ombudsman věnovat také v seriálu na sociálních sítích. Seriál startuje symbolicky 1. září, kdy to bude 15 let od nabytí účinnosti antidiskriminačního zákona.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Štěchovická vodní elektrárna oslaví osmdesátiny speciálními exkurzemi pro veřejnost

14:21 ČEZ: Štěchovická vodní elektrárna oslaví osmdesátiny speciálními exkurzemi pro veřejnost

Vltavská vodní elektrárna ve Štěchovicích vyrábí bezemisní energii od roku 1944. Do sítě dodala přes…