Policie ČR: Ojedinělý nález munice

23.08.2024 10:34 | Tisková zpráva

S nálezy munice se setkávají policejní pyrotechnici po celé České republice prakticky každý den. V průměru vyjíždějí ročně k 1500 případům nálezů a zajištění munice. Avšak s takovýmto unikátní nálezem, jako je ten v Litvínově v Ústeckém kraji, se pyrotechnici v novodobé historii České republiky ještě nesetkali.

Policie ČR: Ojedinělý nález munice
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Při výkopových parcích narazili na anglickou leteckou pumu ráže 500 liber. Nebezpečnost a ojedinělost tohoto nálezu spočívají v iniciačním mechanismu. Do včerejšího dne (21. 8. 2024) pyrotechnici totiž pracovali pouze s nálezy, které v sobě měly mechanický iniciační systém. V tomto případě puma obsahuje dlouhodobý chemický časový zapalovač, který je velice nebezpečný nejen v své nepředvídatelnosti. Nastaven může být až na 144 hodin, tedy 6 dní.

Razantní opatření, jako je evakuace téměř 600 osob a uzavření prostoru okolo 1,5 km po dobu 6 dnů (do 27. 8. 2024) je na místě. Důvodem je nepředvídatelnost možné iniciace letecké pumy, a to nejen kvůli samotnému nálezu, ale také kvůli povrchovému poškození, ke kterému došlo při výkopových pracích. Vliv času měl také na znehodnocení nálezu svůj podíl. Pyrotechnikům i tato skutečnost často značně ztěžuje práci.

Nyní probíhá komunikace s odborníky nejen z České republiky, ale také kolegů z Německa, kteří s nálezy leteckých pum s chemickým časovým zapalovačem mají větší zkušenosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

22:03 Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

Pohotovost drží až do neděle kvůli aktuálnímu počasí lesníci a vodohospodáři z Lesů ČR. Veřejnost up…