Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

28.05.2024 22:04 | Tisková zpráva

Trénovali to, co se skutečně stalo.

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V podobných situacích se již jejich kolegové ocitli při skutečných zákrocích, ale oni si zákrok mohli vyzkoušet při závodech Rallye Rejvíz 2024.

Tato tradiční soutěž nejen policistů z prvosledových hlídek, ale v prvé řadě záchranářských posádek, se uskutečnila již po osmé. Jeseníky přivítaly 15 policejních hlídek ze 14 krajů a Inspektorátu cizinecké policie Ruzyně. Na policisty si organizátořiz ředitelství služby pořádkové policie připravili náročné úkoly nejen přes den, ale také v noci.

Za denního světla řešili tříčlenné policejní hlídky celkem 7 situací. Noční etapa se skládala z neméně náročných dvou úkolů. "Mařenka" - Zde si museli poradit se složitým vyjednáváním s pachatelem, který držel ženu jako rukojmí a hrozil, že jí podřeže. Druhá noční situace pod návem "Buňka" byla pro celou hlídku připravena v polovině náročné lesní 5 kilometrové trasy. Tam museli policisté poskytovat svým kolegům první pomoc.

Namáhavý závodní den začínal ale již brzy ráno, kdy se policisté vydali řešit postupně všechny etapy závodu. První část dokončili až v odpoledních hodinách a přesně daný časový harmonogram mezi situacemi jim nedal čas k odpočinku. Policisté se postavili před situace jako při reálném zákroku. Nevěděli tedy žádné podrobné informace, pouze název úkolu a k dispozici měli takzvanou hlásnou službu, prvotní informace od operačního střediska.

„Dvacetčtyřka“ – Při příchodu na tuto situaci se před policisty otevřela scéna přestřelky mezi mužem ve vlaku a dvěma policisty na místě. Policisté (figuranti) po pár výstřelech padli „mrtví“ k zemi a přibíhající hlídka musela vyřešit nelehkou a nepřehlednou situaci před a ve vlaku, kde se nacházeli zranění cestující a poraněný pachatel se zbraní v ruce.

„Česílko“ – Zde se museli policisté vyrovnat se situací u rybníka Kocián v Loučné nad Desnou. Na místo přijížděli s informací o tonoucím muži a po příjezdu jim naproti přibíhala skupinka hystericky křičících dětí s informací, že se v rybníku topí jejich strýc. Poradit si tak museli nejen s vylovením zraněného a následnou první pomocí, ale také se museli vypořádat s dětmi, které byly v silném šoku, plakaly a některé chtěly dokonce samy strýčka zachraňovat. Situaci nejen u vody policistům stěžovalo chladné počasí a déšť.

„Masox“ – Na operační středisko zdravotnické záchranné služby přichází kurýr s objednaným jídlem. V minulosti se muž setkal s nepříjemnou životní situací. Smrt své manželky dává za vinu právě zdravotníkům a vytahuje na ně mačetu. Záchranářům na operačním středisku zvoní telefony a na druhé straně je potřeba jejich pomoc při resuscitaci dítěte nebo při napadení zdravotnické posádky. V tu chvíli přichází na scénu policisté, kteří mají před očima blízké ohrožení zdravotníků a nebezpečnou situaci musí vyřešit bez zranění. Nesmí zapomenout na prohledání členité místnosti, jelikož nemají jistotu, že se v prostoru improvizovaného operačního střediska nenachází ještě další podezřelý.

„Milenka“ – Situace určená pro prověření správného prvotního zajištění místa činu vraždy. Policisté se při tomto úkolu setkali s plačící poškozenou a místem činu, kde se nachází zavražděný manžel v podobě panny s nožem v hrudníku. Hlídka si opět musí poradit s náročností situace. Důležité v tu chvíli je prohledat prostor, jelikož na místě se stále může pohybovat pachatel, ale také nepoškodit místo činu nejen svým jednáním, ale také jednáním přivolaného koronera a zvědavého souseda, kteří znehodnocení místa činu měli v popisu práce.

„Dětský den“ – Aby stanoviště nebyly jen o práci na místě události, organizátoři prověřili také řidičské schopnosti policistů. Ti svým služebním vozidlem manévrovali mezi kužely, které musely zůstat na svém místě bez hnutí. Jinak je čekala penalizace.

Na posledních dvou situacích si policisté museli poradit s resuscitací. Na stanovišti „Abby“ přijížděli na dětské hřiště s informací o ženě v bezvědomí. Resuscitací na figurínách si rozhodčí prověřili jejich znalost a dovednost nepřímé srdeční masáže, jejímž cílem je oddálení klinické smrti a zamezení nevratného poškození životně důležitých orgánů. Poslední připravené stanoviště s názvem „Akvabelo“ se odehrávalo ve scéně fiktivní ubytovny, kde došlo ke kolapsu člověka na jednom z pokojů. Policisté museli zjistit informace od oznamovatelky, zahájit nepřímou srdeční masáž a použít automatizovaný externí defibrilátor – AED. Nedílnou součástí při takovéto události je spolupráce s přivolanou posádkou zdravotnické záchranné služby, které zahrnuje také předání veškerých informací o provedených úkonech.

A jaká prvosledová hlídka zvládla všechny úkoly nejlépe? Vítězem se stali policisté z oddělení hlídkové služby Brno. Druhou příčku vybojovala hlídka z oddělení hlídkové služby Opava. Třetí místo ovládli policisté z obvodního oddělení Mariánské Lázně a Cheb.

Důležité je zmínit, že všechny hlídky do soutěže daly všechno a jejich velké odhodlání při řešení situací si zaslouží velký obdiv, a to nejen při řešení úkolů v soutěži, ale hlavně v reálných situacích, do kterých se vrhají možná ještě s větším nasazením. Protože právě tam jde opravdu o život.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

11:44 ČEZ: Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

Flotila vozidel dukovanských hasičů se rozrostla o nový automobilový žebřík AZ 40, jehož rameno dosá…