Pražská hygiena pokračuje v kontrolách sledovatelnosti a značení masa

13.02.2019 14:50 | Zprávy

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) pokračuje v průběžných kontrolách pražských provozoven poskytujících stravovací služby a nabízejících hovězí maso.

Pražská hygiena pokračuje v kontrolách sledovatelnosti a značení masa
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

„V souvislosti s problémy, které se vyskytly kolem polského masa se zaměřujeme na vybrané pražské restaurace a školní jídelny. Zajímáme se, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolujeme proto primárně veškerou s dodávaným masem související dokumentaci: dodací listy, značení uváděné na etiketách, které pak porovnáváme se značením na tištěném i elektronickém jídelním lístku. Samozřejmě se soustředíme také na další povinnosti provozovatelů včetně dodržování provozní a osobní hygieny,“ vysvětluje MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Postupujeme v úzké koordinaci s dalšími dotčenými dozorovými orgány, například Městskou veterinární správou v Praze Státní veterinární správy (SVS). Kontroly HSHMP v terénu provádějí zaměstnanci odborů hygieny výživy (HV) a hygieny dětí a mladistvých (HDM),“ doplňuje.

Do dnešního dne pražští hygienici zkontrolovali 29 provozoven stravovacích služeb, 26 restaurací a 3 školní jídelny. Menší počet kontrol ve školních jídelnách je dán probíhajícími jarními prázdninami v půlce hlavního města.

Vysloveně závažné nedostatky prozatím kontroly neukázaly. „Přesto se v jedné z provozoven vyskytlo pochybení ve značení a v provozní hygieně. Udělíme proto pokutu ve výši 4000 korun,“ popisuje Pavla Svrčinová a dodává: „V jednom případě se dále zjistilo hovězí maso původem z Polska, avšak balené v Nizozemsku, doklady o původu masa měl provozovatel k dispozici. Po domluvě jsme případ předali na SVS. Hovězí maso dodávané přímo z Polska naši zaměstnanci zaznamenali dvakrát. Vyžádali si ještě doplňující doklady, poté předáme, v rámci principu předběžné opatrnosti, rovněž SVS. V dalších kontrolách pokračujeme.“

Požadavky na značení masa vycházejí z požadavků Evropské legislativy a spotřebitel se může s jejich zněním seznámit na webových stránkách SVS ZDE.

Na webových stránkách SVS si může spotřebitel zkontrolovat i původ hovězího masa, které si zakoupil.

Jednoduchost dohledání původu hovězího masa ilustrují následující dva obrázky:

  • na etiketě baleného hovězího masa je vždy uvedeno tzv. referenční číslo, pod kterým je konkrétní zvíře evidováno – viz žluté zvýraznění

  • na webové stránce https://www.hovezimaso.cz/ pak spotřebitel toto číslo zadá ve formuláři do kolonky číslo zvířete, kdy poté systém vygeneruje kompletní informaci o původu zvířete

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ivo Trešl byl položen dotaz

očkování

Vážený pane doktore, ráda bych využila možnosti se vás zde zeptat na jednu věc. Když se nechám očkovat proti černému kašli, znamená to, že ho nemůžu dostat nebo je to jak s vakcínou proti covidu? A ještě na jak dlouho mě případně očkování proti nákaze ochrání? A když už jsem nakousla téma covid, pro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Plánujeme v roce 2025 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem

7:16 Český rozhlas: Plánujeme v roce 2025 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem

Rada Českého rozhlasu dnes na svém zasedání schválila rozpočet ČRo na rok 2025. Rozpočet je sestaven…