Koncese se může jevit jako dobré řešení, ale fakt, že ji bude moci získat téměř kdokoli, zcela jistě není adekvátní situaci na trhu. O povolení tak bude v reálu moci zažádat každá osoba starší 18 let s čistým trestním rejstříkem, což je podle Svazu obchodu a cestovního ruchu zcela nedostačující podmínka.
Když nula není nulou, aneb politické počty
Jak nás již politici několikrát poučili, existuje jakási kladná a záporná nula. Nyní se navíc zdá, že podobná rozpolcenost souvisí i s pojmem nulové tolerance (alespoň podle posledního rozhodnutí vlády k opatření k prodeji alkoholu). Výpočet zkrátka nesedí. V případě, že vládou schválenou novelu zákona o živnostenském podnikání posvětí i Poslanecká sněmovna, zůstane totiž opatření k prodeji alkoholu stát před cílem své cesty. SOCR ČR již dlouhodobě upozorňuje na to, že veškerá opatření k prodeji alkoholu budou nedostatečná, pokud alespoň v dané oblasti nebude zavedena povinná evidence tržeb maloobchodu.
Zavedení přísnějšího režimu se jeví jako jediná možnost, jak černý trh eliminovat. Udělování koncesí na prodej tvrdého alkoholu by však mělo mít jasně daná pravidla. „Samotné zavedení koncesí problémy s černým trhem nevyřeší, a to právě proto, že se budou udělovat prodejcům bez podmínek. My, společně s výrobci a dalšími institucemi navrhujeme, aby koncesi získal pouze prodejce, který vede řádné, nejlépe podvojné účetnictví, je plátcem DPH a řádně registruje své tržby. Jen tak je možné vymýtit nelegální prodeje a zároveň narovnat podmínky na trhu, kde poctiví obchodníci zatím bohužel často doplácejí na ty nepoctivé,“ říká Zdeněk Juračka a dodává: „Příliš nerozumím ani argumentu, že by šlo o zvýšení administrativní zátěže pro podnikatele. Zavedení přísnějšího režimu je přáním většiny podnikatelů a všech poctivých prodejců, jelikož ti všechny navrhované podmínky již dávno plní a jsou vždy připraveni požadované doklady předložit. S dodržováním zákona, který nota bene chrání je samotné, proto nebudou mít žádný problém.“
O zpřísnění podmínek se tak zasazují i sami zástupci obchodu a pohostinství, jelikož se jedná o jednu z jejich hlavních priorit – tedy ochranu spotřebitele. A tento fakt přeci musí bezesporu převažovat nad důvodem administrativní pseudobariéry. Nabízí se zde i souvislost s obdobnou situací ohledně dohledatelnosti toku potravin, kdy bezesporu dobrá práce dozorových orgánů přijde téměř vniveč, pokud nelze prokázat, zda potraviny prodané konečnému spotřebiteli (ať již v obchodě či v restauraci) byly legálně a regulérně nakoupeny.
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR koncesovaný prodej lihovin uvítal, současně však považuje za nezbytné, aby v zájmu ochrany spotřebitelů byla licence poskytována pouze těm subjektům, které mají podvojné účetnictví (nejlépe pak pokud jsou plátci DPH) a mají zajištěnou registraci tržeb. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR se domnívá, že jen za těchto předpokladů lze zajistit jednoznačnou dohledatelnost subjektů, které uvedly lihoviny a líh na trh.
K zajištění tohoto požadavku však zákon neobsahuje příslušné zmocnění pro příslušné ministerstvo k vydání vyhlášky tuto oblast upravující. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR proto vyzývá předkladatele zákona i Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, aby tento nedostatek, v rámci projednávání uvedeného legislativního návrhu, odstranili.
Zkrátka a dobře, pokud jde o ochranu života a zdraví lidí, neměli bychom zůstávat stát na půli cesty.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva