SVOL: Novela zákona o lesích pozapomněla ale na pomoc drobným vlastníkům lesů

21.10.2024 19:15 | Tisková zpráva

Vládní návrh novely zákona o lesích postoupil do další fáze legislativního procesu. Před několika dny byl návrh rozeslán poslancům dolní komory parlamentu. Podle Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) přináší novela pozitivní změny. V předloženém návrhu ale SVOL zásadně postrádá podporu speciálních spolků drobných vlastníků lesů i podporu osvěty a inovací v lesnickém a dřevařském sektoru.

SVOL: Novela zákona o lesích pozapomněla ale na pomoc drobným vlastníkům lesů
Foto: SVOL
Popisek: Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Návrh novely, který směřuje do prvního čtení v Poslanecké sněmovně, podle SVOL přibližuje české lesní právo lesnicky vyspělým evropským zemím, posiluje konkurenceschopnost lesnických podniků a umožňuje vlastníkovi lesa svobodně rozhodovat o hospodářském způsobu na svém majetku.

Členům SVOL ale v novele chybí legislativní i finanční podpora státu drobným vlastníkům lesů prostřednictvím speciálních dobrovolných spolků v lesnictví. “Nedávná kůrovcová kalamita ukázala jejich důležitost, mnoho drobných vlastníků lesů se ocitlo bez pomoci a o svůj les přišlo. Stát by neměl tuto příležitost při novelizaci lesního zákona promarnit,“ uvádí předseda SVOL Jiří Svoboda.

V České republice je cca 300 tisíc vlastníků lesů do 50 hektarů, což představuje plochu téměř 390 tisíc hektarů. Službové a hospodářské spolky jsou po desetiletí osvědčenou formou podpory majitelům menších lesů v Rakousku, Bavorsku, Francii, Švédsku a dalších zemích. Poskytují vlastníkům lesů pomoc při řešení kalamit, nákupu sazenic a materiálu, zalesňování, uvedení dřeva na trh apod. Členové mohou sdílet náklady, informace a vyměňovat si zkušenosti.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 15819 lidí

Další oblastí, kterou současné znění novely neřeší, je podpora lesnicko-dřevařského fondu, jehož prostřednictvím by bylo možné inovovat lesnické postupy, a který by poskytoval platformu pro vzdělávání a osvětu. Na jeho absenci poukazuje také Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků. “Dřevo je obnovitelnou surovinou a nejdůležitějším produktem lesního hospodářství, novela zákona o lesích by proto měla umožnit spojení soukromých a veřejných finančních zdrojů k informování veřejnosti o lesnictví a dřevařství, o funkcích lesa, využívání dřeva a dřevařských výrobků ve společnosti,“ zdůraznil výkonný ředitel ALDP Ivan Ševčík.

Vládou schválená Surovinová politika státu pro dřevo označila dřevo z českých lesů za strategickou komoditu, která poskytuje společnosti řadu užitků. Zároveň zdůraznila nutnost využívání dřeva v běžném životě podporovat a rozvíjet jeho inovační potenciál ve shodě s ochranou životního prostředí. Větší využívání dřeva a výrobků ze dřeva totiž České republice umožní splnit mezinárodní závazky ve snižování uhlíkové stopy a nahradit emisně náročné materiály (tzv. dekarbonizace).

Pro všechny majitele a správce lesů je zákon o lesích zásadním legislativním předpisem. SVOL byl proto v roce 2022 iniciátorem společné platformy za novelizaci lesního zákona. Vlastníci lesů, ochránci přírody, zpracovatelé dřeva a zástupci akademické sféry v historické shodě definovali osm požadavků novely lesního zákona, které mají přispět k zachování českých lesů, zabezpečí jejich stabilitu, konkurenceschopnost a odolnost. Novela v současné podobě podporuje rozvoj přírodě bližších systémů hospodaření, omezuje stávající závazná ustanovení lesních hospodářských plánů a prodloužením lhůt zalesnění holin podporuje přirozenou obnovu a vznik pestrých lesů.

“Zklamáním je pro nás rezignace předkladatele návrhu na reformu státní správy lesů. Zřízení samostatných lesních úřadů patřilo k našim hlavním požadavkům na novelizaci lesního zákona,” říká předseda SVOL Jiří Svoboda. “Uvědomujeme si ale náročnost realizace této reformy, vyžadovala by totiž změnu řady zákonů, což v současné době není reálné. Znamenala by však zlepšení odborného fungování a dohledu státní správy lesů, zvýšení efektivity státní správy lesů a úsporu veřejných prostředků,” dodává.

S účinností od 1. 1. 2027 novela zavádí podporu ekosystémových služeb lesů, která by měla vlastníkům lesů finančně pomoci při zajišťování všech produkčních i mimoprodukčních služeb, které od nich společnost očekává. Podpora je podmíněna prováděním opatřením na podporu poutání uhlíku a současně biologické rozmanitosti v lesích. Podmínky poskytování podpory stanoví vláda nařízením.

Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) je dobrovolnou organizací, která sdružuje vlastníky a správce nestátních lesních majetků. Ke dni 1. 10. 2024 je ve SVOL organizováno 1596 vlastníků lesů s celkovou výměrou téměř 556 000 ha lesa, což je 21 % výměry všech lesů v České republice. Vizí SVOL jsou zdravé a prosperující lesy i pro příští generace. Mezi hlavní cíle sdružení patří: podílení se na tvorbě lesnické politiky a legislativy, pomoc členům při obhospodařovaní lesů, společný obchod se dřívím, lesní osvěta a publikační činnost. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Výzkum poukazuje na problémy v systému soudnictví ve věcech mládeže

22:03 Ministerstvo spravedlnosti: Výzkum poukazuje na problémy v systému soudnictví ve věcech mládeže

Institut pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) dokončil tříletý výzkum, který byl zaměřen na p…