Do letošního 7. ročníku soutěže European Excellence Awards bylo přihlášeno 1 500 projektů z celé Evropy, které soutěžily celkem v šedesáti kategoriích. Porota složená z 31 odborníků hodnotila především kreativitu, neotřelost nápadů, efektivitu a komunikační strategii předložených projektů.
Soutěž O nejlepší školní oběd proběhla letos už počtvrté. Počet přihlášených školních jídelen každý rok stoupal a letos se jich účastnilo už 88 z celé České republiky. Cílem bylo podnítit zájem veřejnosti o školní stravování. Nejlepší oběd letos uvařili kuchaři ze školní jídelny Středního odborného učiliště U Krbu z Prahy 10. Připravili konfitované kuřecí prso á la bažant obalené v anglické slanině s kapustovým pyré a glazírovanou červenou cibulkou.
V návaznosti na soutěž byla při každém ročníku médii vyzdvižena důležitost kvality a vyváženosti jídel ze školní jídelny. Veřejnost byla opakovaně informována, že pravidelnou stravou v dětství se nejlépe předchází nadváze a obezitě v dospělosti. Nechyběly ani průzkumy týkající se toho, zda a jak často děti sportují a jaké jsou jejich stravovací návyky.
Soutěž O nejlepší školní oběd byla součástí projektu Žij zdravě, který ve VZP fungoval poslední čtyři roky. Šlo o celostátní edukační kampaň, jejímž cílem bylo zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování zdravého životního stylu. V tomto úsilí bude VZP pokračovat i v příštích letech.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: VZP