Správa železnic: Přestavba Masaryčky se naplno rozbíhá, začnou první dopravní omezení

19.06.2024 16:08 | Tisková zpráva

Stavební činnost na české železnici neutichne ani v období hlavních prázdnin. Platí to i pro rekonstrukci pražského Masarykova nádraží, která nabírá na intenzitě. V souvislosti s tím dojde ke změnám tras některých vlaků. Na dalších místech pak proběhnou plánované opravné a údržbové práce.

Správa železnic: Přestavba Masaryčky se naplno rozbíhá, začnou první dopravní omezení
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Po dobu letních prázdnin, tedy od 1. července do 31. srpna 2024, proběhnou stavební práce na obnově železniční trati v karlínské oblasti Sluncová (Pod Krejcárkem). Na samotném Masarykově nádraží začne demontáž zastřešení na nástupišti mezi 6. a 7. kolejí. Linky S2 a S22 (Praha – Lysá nad Labem – Kolín/Milovice) tak nebudou zajíždět na Masarykovo nádraží, ale budou odkloněny na hlavní nádraží. Linka S34 (Praha Masarykovo nádraží – Praha-Čakovice) bude ukončena ve Vysočanech.

Cílem Správy železnic je, aby modernizační práce měly co nejmenší dopad na denní provoz. Proto jsou výluky celé stanice naplánovány pouze na noční hodiny, proběhnou v období od 1. do 27. července, a to vždy v době od 23:40 do 4:00.

Celková přestavba Masarykova nádraží začala na počátku letošního roku. Jako první přišel na řadu archeologický průzkum, dělníci dále odstranili část kolejí a pokračují v překládce sítí a kabelů. Rekonstrukcí projdou kromě nástupišť také koleje, jejich počet se zvýší ze sedmi na devět. Celé kolejiště překlene nová platforma, která propojí dosud rozdělené lokality v sousedství Masarykova nádraží. Dokončení všech prací se plánuje v roce 2027.

Další výluky na významných tratích

V úterý 16. července začne oprava trati z Nymburka do Poříčan. Ta sloužila během nedávných stavebních prací na koridoru mezi Kolínem a Poříčany jako objízdná trasa pro dálkové vlaky. Nezbytnými úpravami projdou nejen koleje a nástupiště v celém úseku, ale také výhybky ve stanici Nymburk město. Cestující budou přesedat do autobusů náhradní dopravy do 24. srpna.

Od 23. července se bude provádět zajištění stability náspů v úseku Pňovany – Planá u Mariánských Lázní, který leží na trati z Plzně do Chebu. Nepřetržitá výluka zde potrvá do 20. září, následující tři týdny pojedou vlaky sníženou rychlostí 50 km/h.

V srpnu pak dojde k přerušení provozu na trati z Českých Budějovic do Plzně. Důvodem omezení budou údržbové práce na železničním svršku a troleji a úprava technologie přejezdových zabezpečovacích zařízení. Od 2. do 13. srpna nepojedou vlaky mezi Ražicemi a Strakonicemi, v termínu od 9. do 12. srpna navíc v úseku ze Strakonic do Horažďovic předměstí.

Návrat vlaků na Branický most a do Kladna-Ostrovce

Už od 1. července dojde v Praze k obnovení jednokolejného provozu nákladních vlaků na rekonstruovaném Branickém mostě i v navazujícím úseku na Spořilov.

Pokročily také práce na modernizaci a zdvoukolejnění trati z Kladna do Kladna-Ostrovce. Od 31. července se zde začne jezdit po jedné koleji.

Přehled dlouhodobějších letních výluk na dalších, zejména regionálních tratích:

mapa

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Ve dvou z jedenácti navštívených domovů pro lidi s demencí špatné zacházení s klienty

22:04 Ombudsman: Ve dvou z jedenácti navštívených domovů pro lidi s demencí špatné zacházení s klienty

Zástupce ombudsmana uzavírá sérii návštěv domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem poskytují…