V prvním pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli bezmála 190 kontrol prodejců na trzích. Závadu zjistili u osmnácti procent z nich. V teplém počasí rizika spojená se stánkovým prodejem masných či mléčných produktů výrazně rostou. Hlavní část kontrol proto připadá právě na letní období.
„Pravidelné kontroly prodejců přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny od menších lokálních zemědělců a výrobců. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Mezi nejčastější závady zjišťované při kontrolách patří nedostatky v označování nabízených potravin a také prodej potravin neznámého či nejasného původu. Stále poměrně často naráží veterinární inspektoři také na nedodržování teplot nabízených výrobků, což zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít velmi závažné zdravotní následky. Povinnost udržovat zboží při stanovených teplotách je přitom jednou ze zásadních povinností prodejců potravin na trzích. Stále se občas objevují také prodejci, kteří si neuvědomují, že nabízené potraviny (týká se to nejčastěji uzenin či sýrů), je nutné chránit před možným vnějším znečištěním.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva